Atsakydamas, ar ši reforma bus naudinga galutiniam vartotojui, ekonomistas, prof. Raimondas Kuodis pažymi palaikęs kitokį modelį.

„Buvau šalininkas šiek tiek kitokio modelio, kad energetiką grįstume planavimu, ne centralizuotais sprendimais, kalbėjome apie šilumos ūkinę kartą, kad nereguliuojamų arbatinukų prismaigstymas mažina masto ekonomiją, ir mes turime tai, kad galiausiai vartotojams išlįs per gerklę.

Su elektros energetika – lygiai tas pats. Mano įsivaizdavimu, turėjo būti ta Lietuvos energija, kuri būtų valstybinė kompanija su platesniu tikslu, naikinti savo rinką. Pelno siekiančios korporacijos neįsivaizduoja, apie ką čia kalbama, ką reiškia naikinti savo rinką, t. y. parduoti kuo mažiau kilovatvalandžių – ar tai būtų šilumos, ar elektros.

Tai yra visuomeninis tikslas – visuomenę padaryti kuo efektyvesnę energijos vartojimo prasme. Tam reikia prasmingų investicijų, kurių negali padaryti paskirti žmonės. Aš taip įsivaizdavau, o pas mus buvo nukeliauta labai tradiciniais keliais“, – laidoje „Iš esmės“ kalbėjo R. Kuodis.

„Galime žaisti žaidimus. Dabar esame pusiau turtinga šalis, galime paeksperimentuoti“, – sako jis.

Anot ekonomisto, šiuos žaidimus visada apmoka vartotojai.

„Negyvi daiktai už nieką nemoka. Visąlaik už viską sumokės vartotojai“, – akcentuoja R. Kuodis.

Pašnekovas laidoje kėlė klausimų, kas atsakys už reformą, jei ji nepavyktų.

„Kas yra nepriklausomas? Nepriklausomas dažnai reiškia, kad jis – nereguliuojamas, kaip buvo šilumos ūkyje. Nuo ko jis nepriklausomas? Nuo fizikos? Dabar aukso kalnus mums žada visokie nepriklausomi. (...)

Ar tikrai norėtumėte remtis tokia sistema, kurioje sugužės pažadukų, jeigu nepavyks biznis – jums pasiūlys fiksuotą kainą, o per tą laiką biržos padvigubės. Kaip manote, ką jis pasakys? Duokite, akcininkai, sukauptus milijonus iš buvusių veiklų ir išdalinkim vartotojui, nes esam pasižadėję? Ne. Jie sakys: „Mes bankrutuojam, soriukas, nieko asmeniško, tik biznis“. Kas bus tada?“ – svarsto jis.

Visą laidą „Iš esmės“ galėsite stebėti nuo 19.15 val. Delfi TV eteryje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (282)