Pasak bendrovės, bandymo metu imituota situacija, kai užgęsta visa šalies energetikos sistema (įvyksta vadinamasis „black out“), o elektros tiekimas atkuriamas iš Kruonio HAE.

„Bandymas parodė, jog esame pasiruošę bet kuriuo metu greitai reaguoti, kad įvykus tikrai avarijai būtų užtikrintas sistemos saugumas, o elektra visus vartotojus pasiektų per patį trumpiausią laiką“, –pranešime teigė LEG Gamybos direktorius Darius Kucinas.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas teigė, kad šis bandymas patvirtino šalies pasirengimą netikėtoms situacijoms.

„Kartu tai leidžia stiprinti mūsų elektros energetikos sistemos patikimumą”, – Energetikos ministerijos pranešime teigė Ž. Vaičiūnas, šeštadienį lankęsis Kruonio HAE.

Pasak ministerijos, Ž. Vaičiūnas taip pat apžiūrėjo naują elektros liniją tarp Kruonio ir Alytaus, kuri yra ypač svarbi patikimam elektros tiekimui. Neseniai pastatyta linija užtikrina geresnius elektros mainus tarp Lietuvos ir Lenkijos, yra svarbi ir Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimui su Europa.

Bandymo metu Kruonio HAE buvo sustabdyta ir atjungta nuo visų tinklų: tiek 110 kV įtampos tinklo, iš kurio elektrinė pati ima elektrą savoms reikmėms, tiek 330 kV įtampos tinklo, į kurį elektrinė atiduoda savo pagamintą elektrą. Tokiu būdu Kruonio HAE liko visiškai izoliuota nuo bet kokio išorinio elektros šaltinio, o jos darbuotojai ėmė vykdyti „Litgrid“ parengtą sistemos atkūrimo po avarijos programą.

Sistemos atkūrimo po totalinės avarijos paslaugą „Litgrid“ teikia „Lietuvos energijos gamybos“ valdomos Kauno hidroelektrinė ir Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė.

Lietuvos elektrinės 9-asis blokas šiemet užtikrina tretinį rezervą (tai gamintojo palaikoma generuojančių šaltinių galia, aktyvuojama per 12 val. laikotarpį), 8-asis blokas – strateginį rezervą.

Panašūs sistemos atkūrimo bandymai didesniu ar mažesniu mastu vykdomi kiekvienais metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)