Trečiadienį per pokalbį su žurnalistais D. Peskovo buvo pasiteirauta dėl padėties Europos dujų rinkoje. Jo buvo paklausta, ką Kremlius laiko priežastimi, dėl kurios įvyko kainų šuolis, ir koks „Rusijos bei jos partnerių dujų rinkoje vaidmuo“ tame.

„Visų pirma ir svarbiausia: mes ne tik laikome, bet ir atkakliai teigiame, kad jokio Rusijos vaidmens tame, kas vyksta Europos dujų rinkoje, nėra ir būti negali“, – atsakė D. Peskovas.

Jis pabrėžė, kad Rusija labai atidžiai ir nuosekliai vykdė, vykdo ir toliau vykdys visus įsipareigojimus, kuriuos prisiėmė pagal galiojančias sutartis.

„Krizės priežastys – iš kelių veiksnių, jei sutapo laike. Tai – ir ekonomikos atsigavimas, ir atitinkamai augantis energijos išteklių vartojimas, ir nepakankamas dujų saugyklų užpildymas (...), ir galų gale – Europoje gerokai sumažėjo vėjo generacija“, – kalbėjo Kremliaus atstovas.

D. Peskovas pridūrė, jog pastarasis veiksnys siejamas su klimato pokyčiais regione – vėjo trūkumas neleidžia gaminti pakankamai elektros, naudojant vėjo jėgaines.

„Taip pat yra keletas kitų į visumą susijungusių veiksnių. Mažiau dujų patenka į neatidėliotinų sandorių rinką. Bet visa tai nėra susiję su Rusija. Ir tik neprofesionalai, tik žmonės, kurie nesupranta to, kas vyksta, gali kažkaip minėti Rusiją šiame kontekste. Rusija ne kartą teigė, kad yra pasirengusi kalbėtis apie naujas ilgalaikes sutartis, ir taip toliau“, – sakė Rusijos prezidento atstovas.

Pats V. Putinas kiek vėliau trečiadienį pareiškė, kad dėl dabartinės energetikos krizės kalta pati Europa.

„Jie padarė klaidų“, – pareiškė V. Putinas per vaizdo ryšio priemonėmis surengtą pasitarimą su Rusijos energetikos sektoriaus pareigūnais.

Jo žodžiais, vienas iš veiksnių, turinčių įtakos kainų augimui, yra „ilgalaikių sutarčių“ atsisakymas neatidėliotinų sandorių rinkos naudai.

„Paaiškėjo – ir šiandien tai visiškai akivaizdu, kad tokia politika neteisinga“, – pareiškė V. Putinas.

Jis pridūrė, kad dar šiais metais Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ galėtų pagerinti 2018-aisiais fiksuotą dujų eksporto į Europą rekordą.

„Gazprom“ didina dujų eksportą per Ukrainą ir veikiausiai viršys savo įsipareigojimus, tačiau bendrovei nenaudinga dar labiau didinti tiekimą, teigė V. Putinas.

„Norėčiau pridurti, kad girdime įvairiausių spekuliacijų dėl Ukrainos dujų perdavimo sistemos, apie tiekimus per šią sistemą. Mūsų sutartiniai tiekimo per Ukrainos dujų perdavimo sistemą įsipareigojimai yra 40 mlrd. kubinių metrų per metus. O per devynis šių metų mėnesius „Gazprom“ padidino šį tiekimą (...) daugiau nei 8 procentais. Galima drąsiai teigti, kad viršysime sutartinius įsipareigojimus dėl dujų tiekimo per Ukrainos teritoriją. Bendrovei „Gazprom“ ekonomiškai nepelninga didinti tiekimą, nes tai brangiau. Tiekimas per naujas sistemas yra daug pigesnis – maždaug 3 mlrd. JAV dolerių per metus atitinkamoms tiekimo apimtims“, – pareiškė Rusijos prezidentas.

Taip pat V. Putinas pažymėjo, kad Rusija visada buvo ir yra patikima dujų tiekėja savo vartotojams visame pasaulyje – ir Azijoje, ir Europoje, bei įvykdo visus savo įsipareigojimus.

Europoje ir JK dujų kainos trečiadienį pakilo dar daugiau nei 25 procentais.

Kritikai kaltina Maskvą tyčia apribojus dujų tiekimą Europai, tikintis paspartinti naujojo dujotiekio per Baltijos jūrą „Nord Stream 2“ sertifikavimą.

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ praėjusį mėnesį paskelbė, kad 10 mlrd. eurų vertės dujotiekis užbaigtas, o Kremliaus teigimu, jo paleidimas padėtų įveikti energetikos krizę Europoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)