Kaip po ketvirtadienį vykusio ES Transporto, telekomunikacijų ir energetikos tarybos posėdžio kalbėjo Lietuvai jame atstovavęs politikas, Bendrijos narės „labai aiškiai“ pasisakė, kad Komisijos pristatytas lubų mechanizmas nebūtų veiksminga priemonė energijos kainoms Bendrijos šalyse sumažinti.

„Reglamentas dėl dujų lubų netenkina šalių narių“, – po ministrų posėdžio žurnalistams sakė D. Kreivys.

EK antradienį pasiūlė, kad dujų kainos Nyderlandų TTF biržoje, kurioje iš esmės atsispindi, kiek dujos kainuoja visoje ES, turėtų būti apribojamos ties 275 Eur/MWh.

„Dėl lubų labai aiškiai pasisakėme, kad lubų lygis dabar yra per aukštas. Nustačius 275 Eur/MWh lubas, ką siūlo EK, rugpjūčio mėnesio kainos niekada nebūtų „nupjautos“, – teigė D. Kreivys.

„Toks sprendimas netinkamas. Pasisakėme, kad lubos turi būti tokiame lygyje, kad rugpjūčio mėnesio kainos niekada nepasikartotų“, – pridūrė ministras.

D. Kreivio teigimu, kad Europoje pavyktų išvengti rekordinių vasaros pabaigos kainų, jos turėtų būti apribotos bent iki 200 Eur/MWh, o dalis šalių pasisakė, kad lubos turėtų siekti 150–180 Eur/MWh.

Jis atskleidė, kad gruodžio 13 d. ministrai susirinks į dar vieną neeilinį posėdį, kur turėtų kartu priimti visus tris EK dokumentus, reglamentuojančius energijos kainoms sušvelninti skirtas priemones.

„Manau, kad per tą keletą savaičių EK labiau pasistengs ir priims labiau priimtiną sprendimą“, – pažymėjo D. Kreivys, pridūręs, kad „vien kalbos apie lubas leidžia turėti žemesnes kainas“.

ELTA primena, kad antradienį EK pasiūlė energijos kainas ES gyventojams ir verslui sušvelninti nustatant viršutinę dujų kainų ribą Nyderlandų TTF prekybos taške ties 275 Eur/MWh. Apribojimas būtų taikomas, jei tokia kaina TTF biržoje išsilaikytų dvi savaites bei 10 dienų iš eilės būtų 58 eurais didesnė nei palyginamoji suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) kaina.

Kaip ketvirtadienį popiet skelbė naujienų agentūra AFP, ES energetikos ministrai nesugebėjo susitarti dėl viršutinės ribos dujų kainoms taikymo, daliai jų naująjį EK pasiūlymą pavadinus „pokštu“.

Kai kurie ministrai teigė, kad EK pasiūlymas sukurtas specialiai toks, kad juo niekada nebūtų galima pasinaudoti.

Vis tik skelbta, kad šalių atstovams pavyko sutarti dėl bendrų dujų pirkimų, taip išvengiant konkurencijos ES viduje, solidarumo mechanizmo taikymo, jei kuriai šaliai dujų pritrūktų, spartesnio atsinaujinančios energetikos plėtrai būtinų leidimų išdavimo.

Beveik visą rugpjūtį dujų kainos ES viršijo 200 Eur/MWh, o keletą dienų viršijo ir 300 Eur/MWh ribą. Palyginimui, šį mėnesį jos svyruoja maždaug 100–130 Eur/MWh lygyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją