„Reikia sutikti, kad esant šokui ir sunkiai situacijai, be abejo, dominuos įmonės, kurios turi pakankamo kapitalo, patirties energetikos rinkoje. Tie dominuos, su tuo reikia sutikti. Bet taip pat reikia matyti, kad artėja etapas, kada turėsime daugybę atsinaujinančios energetikos“, – antradienį „Žinių radijui“ kalbėjo D. Kreivys.

Anot jo, per 2–3 metus Lietuvoje turėtų veikti „daugybė“ atsinaujinančios energijos elektrinių parkų, „daugybė pigios elektros“.

Savo prognozę ministras argumentuoja žadama sparčia atsinaujinančios energetikos išteklių (AEI) elektrinių plėtra Lietuvoje, kuriai skatinti parengtu „Proveržio paketu“ priimti įstatymo pakeitimai jau galioja kiek daugiau nei mėnesį. Pataisomis visų pirma palengvintos AEI elektrinių plėtros biurokratinės procedūros.

„Garantuoju, kad tuomet kaip tik ir atsiras nauji tiekėjai, kurie geromis kainomis siūlys atsinaujinančią energetiką, pasiiminės klientus ir bus visiškai kiti dalykai“, – dėstė jis.

„Po 2–3 metų turėsime didžiulį pokytį energijos rinkoje. Toks mūsų tikslas ir yra“, – akcentavo ministras, pridūręs, jog potencialūs AEI jėgainių plėtotojai jau pateikę paraiškų rezervuoti beveik 4 GW galios.

„Tai yra milžiniškas kiekis“, – pastebėjo D. Kreivys.

Pasak jo, per 2–3 metus gali būti įgyvendinami saulės elektrinių parkų projektai. Tuo metu vėjo jėgainių plėtra gali trukti 3–5 metus, o jūros vėjo parkų – nuo 5 iki 8 metų.

Jis vis tik pripažino, kad daugybė galias AEI elektrinių plėtrai rezervuoti prašančių įmonių neturi tinkamų kompetencijų ar kapitalo.

„Jas reikia rūšiuoti, kad jos nesusigriebtų tų galių. Ir tada neliktų galių kitiems. Su tuo dirba ir Valstybinė energetikos reguliavo taryba, ji prašo labai aiškiai pateikti žemės nuomos sutartis, visus kitus dalykus, įrodančius, kad statytojai bus pajėgūs pastatyti“, – paaiškino D. Kreivys, tačiau patikino, kad liepą įsigaliojusiuose įstatymo pakeitimuose numatyta „visa eilė“ saugiklių, kad plėtra būtų įgyvendinama tinkamai.

„Tai leidžia man tvirčiau sakyti, kad po 2–3 metų turėsime didelį kiekį atsinaujinančios energetikos“, – tvirtino ministras.

Prezidento patarėjas Vaidas Augustinavičius antradienį „Žinių radijui“ teigė įžvelgiantis rizikų, kad Lietuvos elektros rinkoje įsivyraus oligopolija – absoliuti dauguma vartotojų bus tik kelių tiekėjų klientai. Šiuo metu beveik 70 proc. buitinių elektros vartotojų yra valstybės valdomo „Ignitis“ klientai, apie 8 proc. jų sutartis sudarę su „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“ – atitinkamai Latvijos ir Estijos kapitalo įmonėmis.

Antras didžiausias nepriklausomas elektros tiekėjas „Perlas Energija“ (elektrą teikiantis apie 15 proc. visų vartotojų) penktadienį paskelbė, kad visi klientų, pasirinkusių fiksuotą kainą, planai bus pakeisti į planus kintama biržos kaina. Dalis įmonės klientų jau nutraukė sutartį, tikėtina, kad ilgainiui jų gali daugėti, o jiems pritraukti „Ignitis“, „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“ jau pateikė išskirtinius pasiūlymus.