Pasak ministro, pagrindinės Lietuvos elektros jungtys – Lietuvos ir Švedijos jungtis „NordBalt“ bei jungtis su Lenkija „LitPol Link“ – bei Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų terminalas yra griežtai saugomi valstybės.

„Nord Balt kabelis yra saugomas valstybės, yra specialus objektas, kurio apsauga didžiulė. Terminalas yra labai stipriai saugomas. Mūsų „LitPol Link“ sinchroninė linija su Lenkija yra saugoma valstybės. Tai jų taip paprastai nepaimsi ir nenukirsi“, – trečiadienį „Delfi TV“ teigė ministras.

„Jeigu jau kažkokie Lietuvos priešai sugalvos tą daryti, visą laiką būna ir žvalgybinė informacija, kiti (...) saugomi dalykai“, – pažymėjo jis.

Net jei Rusija ryžtųsi atjungti elektros tiekimą Maskvoje valdomu BRELL žiedu, prie kurio Lietuva vis dar prisijungusi, D. Kreivio įsitikinimu, Lietuva be elektros neliktų, nes alternatyvūs energijos tiekimo būdai numatyti.

„Kiekvienai linijai, kurią turime, yra alternatyvos. Turime „NordBalt“, turime „LitPol Link“, yra linijos, kurios jungia su Suomija. Vien jungčių kiekis yra pakankamai didelis, kad mūsų saugumas būtų užtikrintas. Tarp Latvijos, Estijos ir Lietuvos turime visą eilę jungčių“, – patikino ministras, kartu priminęs, kad parengtas ir suderintas avarinio prisijungimo prie Lenkijos sistemos scenarijus, jei Lietuva būtų atjungta nuo BRELL.

Nors tokiu atvejų nepatogumų būtų, ministras patikina, kad visų gyventojų namai bet kokiu atveju bus apšviesti.

„Be abejo, būtų nepatogumų, bet šiaip esame pakankamai saugūs. Ir tikrai kaip ministras jaučiuosi saugus ir galiu visus patikinti, kad namai bus apšviesti ir šilti ir tam mes ilgai ruošiamės“, – pabrėžė D. Kreivys.

Kad Lietuvos energetinė infrastruktūra yra visiškai neatspari potencialioms grėsmėms ir norint nutraukti elektros, vandens, kuro tiekimą, taip pat interneto, radijo bei televizijos ryšį, priešui pakaktų nuversti „dešimt stulpų“ kovo pabaigoje įspėjo Lietuvos informacinių ir ryšių technologijų asociacijos „Infobalt“ vadovas Mindaugas Ubartas, jį cituoja portalas LOGIN.LT.

„Mūsų elektros importas sudaro virš 60 procentų. Ką aš daryčiau, jei būčiau blogietis – 10 stulpų paguldžius, ši šalis yra visiškame užtemime. Visiškam. Ką tai reiškia – tai reiškia jokio interneto, jokio telefono, jokio valstybinio saugaus duomenų perdavimo tinklo, jokios televizijos, jokio radijo, jokio vandens, jokios šilumos, jokio kuro. Nes jam išpumpuoti irgi reikia elektros. Aš matyčiau, kad gali kilti kažkokia panika“, – kalbėjo M. Ubartas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją