„Situacija rinkose šiek tiek keičiasi. Putinui pradėjus pildyti dujų saugyklas Europoje, dujų kainos pradėjo drastiškai kristi ir šiandien jos nuo piko nukritusios 30 proc. Tai reiškia, kad situacija Europos Sąjungos mastu stabilizuojasi“, – prieš Seimo posėdį ketvirtadienį kalbėjo ministras.

Pirminiais Gamtinių dujų įstatymo pakeitimais siūloma leisti stabdyti gamtinių dujų kainų augimą šildymui ties 30 proc., o viryklėms – 20 proc. Pasak ministro, šie skaičiai gali kisti.

„Galbūt tokios drastiškos intervencijos nereikės. Be abejo, paramos ir kainų piko nuėmimo reikės, bet tokiu mastu, kuriuo buvo planuojama prieš gerą mėnesį, galbūt nereikės“, – žurnalistams sakė D. Kreivys.

Ministras taip pat patikino, kad parlamentas, priimdamas energijos kainų augimą stabdančius įstatymo pakeitimus, tik suteiks galimybę Valstybinei energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) nuspręsti, per kokį laikotarpį išdėstyti augančias kainas, tad augimas gali būti paskirstytas ir trumpesniam nei penkerių metų laikotarpiui.

Seimas ketvirtadienį balsuoja dėl skubos tvarka priimamų įstatymų pakeitimų, numatančių švelninti dujų ir elektros kainų augimą vartotojams. Anksčiau buvo prognozuojama, kad nepriėmus pataisų dujų kaina atitinkamai augtų 83 proc. ir 51 proc. Kainų padidėjimas būtų išdėstomas per penkerius metus, o tikslias kainų lubas nustatytų VERT.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)