Tą, pasak ministro, vėl turėtų spręsti ES Transporto, telekomunikacijų ir energetikos taryba, gavusi Europos Komisijos (EK) išvadas.

„Didelė dalis šalių narių pritarė, kad tokios lubos yra reikalingos. Dėl to, kaip jas įvesti geriau nuomonių buvo skirtingų, tačiau, manau, kad žvelgiant į ateitį, šalių narių susitarimas šiuo klausimu tikrai yra galimas“, – po penktadienį vykusio Europos Sąjungos (ES) už energetiką atsakingų ministrų susitikimo žurnalistams sakė D. Kreivys.

Jis pasakojo, kad tarybos susitikimas buvo „labai intensyvus“, jo metu diskutuota apie dvi pagrindines priemones: nustatyti elektrai gaminti naudojamų bei iš Rusijos importuojamų dujų kainos „lubas“ taip pat – dalį elektros iš kitų šaltinių gamintojų viršplaninių pajamų skirti paramai gyventojams.

Pastarasis siūlymas, ministro teigimu, Lietuvai būtų žalingas, tą jis tikino akcentavęs ir ES kolegoms tarybos metu.

„Mes labai aiškiai pasisakėme, kad tai mums nepriimtina, kad tai sugriaus Lietuvos vidaus rinką, nes kai kurių šalių verslai turės geresnes energijos kainas prieš mūsų verslus. Tas mano buvo labai aiškiai akcentuota“, – teigė D. Kreivys.

Tarybos metu D. Kreivys tikino šią poziciją išsakęs ir Vokietijos ekonomikos ministrui Robertui Habekui.

„Išdėsčiau labai aiškiai kokios yra problemos (...) Vokiečių ministras tikrai klausė ir sutarėme, kad mūsų ir vokiečių ekspertai susės bandant surasti sprendimus, kaip galima šitą situaciją išspręsti“, – dėstė jis.

Ministras įvardijo vieną iš su Vokietija galimų kompromisų - kad iš viršplaninių elektros gamintojų pajamų surinktos lėšos galėtų būti skirstomos ne šalims, kur elektra pagaminama, o toms, kurios tą elektra perka ir suvartoja.

Klausimą vėl svarstys energetikos ministrai

Anot D. Kreivio, EK išklausė šalis nares, o kitą savaitę ketina apibendrinti savo pasiūlymus bei dar rugsėjį pateikti galutines išvadas, kaip Bendrija energetikos krizę prieš žiemos sezoną turėtų spręsti toliau.

„Tikiuosi, kad kitą savaitę turėsim EK pasiūlymus. Tikėtina, kiek girdisi Briuselyje, kad EK sprendimai grįš į energetikos ministrų tarybą. Bet galutinį šios dienos susirinkimo rezultatą pamatysime kitą savaitę“, – aiškino ministras.

„Visų ministrų supratimas aiškus, kad nėra laiko tuos klausimus labai svarstyti, reikia sprendimų čia ir dabar“, – kalbėjo D. Kreivys.

Galutinis sprendimas, dabartinėmis ministro žiniomis, bus priimamas už energetiką atsakingų ministrų.

„Kol kas tokios žinios. Kaip gali vėl keistis situacija, pasakyti sunku“, – pažymėjo jis.

ELTA primena, kad visų ES šalių už energetiką atsakingi ministrai Briuselyje penktadienį diskutavo, kaip suvaldyti rekordiškai aukštas energijos kainas, oficialiu kvietimu „pasidalinti požiūriais“.

Bendrijos politikai kalbėjo, kaip būtų galima pakeisti dabar galiojančią elektros kainos apskaičiavimo metodiką, pagal kurią galutinę kainą rinkoje lemia brangiausias tiekimo pasiūlymas – iš dujų.

ES šiuo metu pirmininkaujanti Čekija yra pasiūliusi įvesti elektros gamybai naudojamų dujų kainų „lubas“, tuo metu EK – jas taikyti ir iš Rusijos tiekiamoms dujoms bei apriboti elektros iš atsinaujinančių šaltinių, branduolinės energijos ir anglies gamintojų viršplanines pajamas, taip siekiant sušvelninti elektros kainų šuolio poveikį gyventojams.

Pigią elektrą ne iš dujų gaminančios įmonės šiuo metu uždirba didelius pelnus, kadangi elektros rinkos kainą lemia rangiausias energijos šaltinis, kurio reikia gamybai – tai yra dujomis kūrenamos elektrinės.

EK argumentuoja, jog sumažinus perteklines pajamas, ES šalys gautų naujų išteklių pažeidžiamiausiems namų ūkiams ir įmonėms paremti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją