Ši susitikimas svarbus tuo, kad jame už energetikos politiką atsakingi ES valstybių ministrai turėtų sutarti dėl praėjusį antradienį Europos Komisijos (EK) pasiūlytų priemonių energijos kainoms Bendrijoje sumažinti bei viršutinės kainų ribos perkamoms dujoms taikymo.
Komisija pasiūlė sukurti dujų dalijimosi mechanizmą ir prekybos platformą, kurioje bent 15 proc. savo dujų pajėgumų ES šalys pirktų bendrai.

Dar Komisija siūlo iki kitų metų kovo parengti naują suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) kainų biržoje indeksą, siekiant sušvelninti Nyderlandų TTF biržos indekso įtaką ir sumažinti ES perkamų dujų kainas. Argumentuojama, kad TTF kaina neatspindi SGD kainos, kurių į ES pradėta tiekti gerokai daugiau nei anksčiau.

Taip pat siūloma taikyti „dinamines“ kainų lubas TTF prekybos taške perkamoms dujoms, kurios kistų priklausomai nuo kainos šioje biržoje.
Vis tik, EK dar nepasiūlė taikyti kainų lubų visoms didmeniniais sandoriais perkamoms dujoms bei toms dujoms, kurios naudojamos elektrai gaminti.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda po praėjusią savaitę vykusios Europos Vadovų Tarybos teigė, kad ES lyderiams pavyko rasti kompromisą, kad toks dujų kainų apribojimas reikalingas, o EK pavesta parengti konkretų priemonės įgyvendinimo modelį.

„Pagrindinis Lietuvos tikslas buvo pasiekti sutarimą dėl būtinybės įvesti „ubas dujų kainoms. Europos lyderiai pritarė šiai idėjai. Dabar EK turės kaip galima greičiau parengti detalesnį planą, kaip ši priemonė bus įgyvendinta“, – penktadienį socialiniame tinkle „Facebook“ rašė G. Nausėda, šį susitarimą pavadinęs „Lietuvos ir visos Europos pergale“.

Dar rugsėjį Lietuva ir 14 kitų Bendrijos valstybių bendru laišku EK paprašė, kad šios kainų lubos galiotų visoms didmeniniais sandoriais perkamoms dujoms. Kiek mažesnė dalis šalių palaiko tokius apribojimus elektros gamybai naudojamoms dujoms.

Tam anksčiau nepritarė Vokietija, Nyderlandai, Skandinavijos valstybės.

Kaip pirmadienį informavo Energetikos ministerija, ministrų taryboje Lietuva taip pat pristatys Baltarusijos Astravo atominėje elektrinėje branduolinės saugos užtikrinimo klausimą, o EK pateiks informaciją apie energetikos sektorių Ukrainoje ir Moldovoje.