„Projekto paskirtis yra užtikrinti energetinę nepriklausomybę ir mūsų energetikos sistemos saugumą. Energetikos saugumas yra ir visos valstybės saugumas. Ši jungtis leidžia mums prisijungti sinchroniniu būdu ir gauti sinchroninę pagalbą iš žemyninės Europos. Tai reiškia, kad mes esame žymiai saugesni. Netgi bet kokio įvykio atveju, kuris galėtų sukelti grėsmę mūsų nacionaliniam, energetinės sistemos saugumui, šis įrenginys padės mums tokį įvykį išgyventi“, – Eltai „LitPol Link“ plėtros projekto užbaigimo renginyje Alytuje teigė D. Kreivys.

Projektas galiausiai užbaigtas po to, kai lapkričio pradžioje buvo įrengti trijų autotransformatorių įjungimo darbai ir išplėstos šalia Alytaus esančio keitiklio ir pastotės skirstyklos.

Pirmasis iš trijų „LitPol Link“ išplėtimo projektui skirtų 410/345/10,5 kV, 600 MVA galios autotransformatorių buvo išbandytas dar vasaros pabaigoje, antrasis – rugsėjo mėnesį.

500 MW galios „LitPol Link“ jungtį sudaro dvi 163 km ilgio 400 kV elektros perdavimo linijos Alytus–Elkas ir keitiklių stotis Alytuje. Jungtis pradėjo veikti 2015 m.

Bendra „LitPol Link“ išplėtimo projekto vertė – 22,5 mln. eurų, projektas iš dalies finansuojamas iš ES Europos infrastruktūros tinklų priemonės.

Numatoma, kad šia jungtimi bus galima naudotis 50 metų.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie žemyninės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis žemyninės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 m.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)