Anot jo, vertinti liberalizavimo poveikį sunku dėl rekordinių energijos išteklių kainų ir neapibrėžtos ekonominės bei politinės situacijos.

„Ar vartotojas pajus naudą, pasakyti dar per anksti. Ypač šiuo metu, kai ekonomikoje patiriame tokį šoką, susijusį su energetikos kainomis. Labai sunku vertinti, ar čia naudinga, ar ne, nes esame neįprastoje ekonominėje ir politinėje situacijoje“, – antradienį Seime atsakydamas į parlamentarų klausimus sakė Š. Keserauskas.

„Tą procesą tikrai stebime, esant klausimams bendradarbiaujame su Valstybine energetikos reguliavimo taryba“, – patikino jis.

Konkurencijos tarybos vadovo parlamentaras Artūras Skardžius klausė, ar Lietuvoje vykstantį elektros rinkos perdavimą iš valstybės privačioms bendrovėms apskritai galima vadinti liberalizavimu, kai trijų nepriklausomų tiekėjų akcininkės yra Baltijos šalys.

„Liberalizavimo procese dalyvauja išmintinai valstybės valdomos įmonės: Lietuvos monopolininkas „Ignitis“ (jo nepriklausomas tiekėjas), Latvijos „Elektrum“, Estijos „Enefit“. Ar šis procesas kiek nors, jūsų manymu, susijęs su rinkos liberalizavimo kriterijais?“ – Š. Keserausko klausė A. Skardžius.

Konkurencijos tarybos pirmininko teigimu, nors dalies nepriklausomų elektros tiekėjų akcijos priklauso valstybėms, skirtingos įmonės vis vien rinkoje konkuruos, o ilgainiui vartotojai turėtų pajusti konkurencijos naudą.

„Vien todėl, kad dėl to gali atsirasti konkurencija, net jei konkuruoja įmonės, kuriose valstybė turi reikšmingą arba visą dalį. Vis dėlto jos yra įmonės ir jos konkuruoja. Ir vartotojai ilgoje perspektyvoje gali iš to gauti naudos“, – sakė Š. Keserauskas, dar pažymėjęs, kad ir visoje Europoje elektros rinkoje nėra daug privačių įmonių.

„Be abejo, norėtųsi, kad į rinką įeitų ir daugiau privačių ūkio subjektų, kurių akcininkas nėra valstybė. Bet sektorius yra ganėtinai ypatingas, tradiciškai jame Europoje neveikia daug privačių subjektų, todėl taip greitai tas atsitikti negali“, – teigė jis.

ELTA primena, kad šį šeštadienį Energetikos ministerija dar savaitei pratęsė antrojo elektros rinkos liberalizavimo etapo galutinį terminą, kurio metu 1–5 tūkst. kWh elektros kasmet suvartojantys buitiniai vartotojai turi pasirinkti vieną iš šešių nepriklausomų tiekėjų. Šis etapas turėjo baigtis birželio 18 d.

Šiuo metu Lietuvoje nepriklausomo elektros energijos tiekimo paslaugas buitiniams vartotojams teikia „Elektrum Lietuva“, „Enefit“, „Ignitis“, „Perlas Energija“, „EGTO energija“, „Birštono Elektra“.
Apie 70 proc. vartotojų antrajame etape pasirinko visuomeninį tiekėją „Ignitis“, apie 16 proc. – „Perlas Energija“, apie 9 ir 8 proc. – „Elektrum Lietuva“ bei „Enefit“.

Elektros tiekėjo nepasirinkusiems vartotojams bus užtikrintas garantinis tiekimas, kuris bus 25 proc. brangesnis.