LRT RADIJO klausytoja susidomėjo vadinamosiomis LED lemputėmis. „Norėjau paklausti dėl LED lempučių: ar jos nekenksmingos? Ir kas ten per šviesa, kuri taip gerai šviečia?“ – teiraujasi Janina iš Kauno.

VU Taikomųjų mokslų instituto Apšvietimo ir elektronikos sistemų sektoriaus vedėjas P. Vitta pastebi, kad šviesos diodai, angliškai trumpinami LED, turi ir lietuvišką pavadinimą.

„Lietuvių kalboje LED lemputes geriau vadinti taip, kaip jos iš tikrųjų turėtų vadintis, t. y. šviesos diodų arba tiesiog šviestukų lemputės. Tai – kalbininkiškas nukrypimas. O taip gerai jos šviečia dėl to, kad yra pagamintos iš puslaidininkinių medžiagų, tokių kaip indžio galio nitridas, daugiasluoksnių junginių, kuriuose labai efektyviai elektros energija paverčiama šviesa“, – aiškina specialistas.

Artūras Žukauskas ir Pranciškus Vitta

P. Vittos teigimu, šių lempučių veikimo principas – visiškai kitoks nei įprastų kaitinamųjų arba dujų išlydžio lempučių, kuriose „gausu įvairių nuostolių, dėl kurių ta šviesa ir našumas nukenčia“.\Taigi šviesos diodų lemputės labai našios, leidžia sutaupyti energijos.

„Jos tikrai nėra kenksmingos, kaip ir įprastos lemputės. Aišku, jeigu mes prie pat akių jas naudosime ir kažkaip iškirtinai nenatūraliai šviesime į akis, tai galbūt taip, kažkokį nuovargį ir kitokį diskomfortą galime pajausti, tačiau, naudojant normaliam apšvietimui, žalos tikrai neturi būti“, – tikina VU ekspertas.

Pašnekovo teigimu, gali būti netgi priešingai – protingai pasirinkus, tokios lemputės sveikatą gali veikti teigiamai.

„Yra įvairių šių lempučių šviesos atspalvių pasirinkimas. Kitaip tariant, galima pasirinkti žemesnės spalvinės temperatūros, pvz., kokių 3000 kelvinų gelsvesnę šviesą. Būtent tokią šviesą rekomenduojame namų vartotojams, ypač vakare.

Norint pasižvalinti, lengviau atsibusti ryte, rekomenduojama nusipirkti šiek tiek šaltesnio atspalvio arba, kitaip sakant, aukštesnės spalvinės temperatūros, kokių 4000 ar net 5000 kelvinų, lempučių, kurios atrodo net melsvos ir iš pradžių net nemalonios, nejaukios namie, tačiau jos labai gerai atlieka žvalinimo funkciją – galbūt reikės mažiau kavos tą dieną“, – tikina P. Vitta.

Šviesos diodų lemputės taip pat tarnauja pastebimai ilgiau negu kaitinamosios lemputės ir vadinamosios energiją taupančios dujinės lemputės.

„Tačiau reikia atsargiai vertinti kai kurių pardavėjų ir gamintojų ambicingas paraiškas, kad jos gali tarnauti 50 tūkst. valandų, o tai namų vartotojui būtų kažkur 15 metų. Tiek gal jos ir netarnaus, tačiau, manau, 3 ar net 5 metus tikrai turėtų tarnauti ir viskas turėtų būti gerai“, – mano VU Taikomųjų mokslų instituto Apšvietimo ir elektronikos sistemų sektoriaus vedėjas.