Pernai per metinių pajėgumų skirstymo procedūrą paskirstyta 8,4 TWh, o per visus metus papildomai užsakyta net 12,3 TWh gamtinių dujų, nurodoma KN bendrovės pranešime.

„Intensyvi Klaipėdos SGD terminalo veikla tęsis ir šiemet –šios pajėgumų skirstymo procedūros metu buvo rezervuota daugiausiai pajėgumų per visą SGD terminalo istoriją. SGD terminalo paslaugomis bei jo teikiamais privalumais iš anksto apsisprendė naudotis ne tik esami klientai, bet ir veiklą Baltijos jūros regiono šalyse planuojantis stiprinti Norvegijos energetikos koncernas „Equinor“, –sakė KN komercijos direktorius Mindaugas Navikas.

Dėl nuolat kintančių gamtinių dujų kainų pasaulinėje ir Europos rinkoje terminalo klientai dažniau renkasi įsigyti SGD krovinius iš trumpalaikių sandorių (angl. „spot“) rinkos bei reikiamus pajėgumus užsakyti jau įsibėgėjus dujų metams. Skaičiuojama, kad vien 2021 dujų metais vadinamųjų „spot“ krovinių išdujinimo apimtis bus dvigubai didesnė lyginant su iš anksto rezervuotais pajėgumais.

KN pranešime pažymima, kad terminalo naudotojai pajėgumus užsakė ne tik Lietuvos dujų poreikiui tenkinti, tačiau jas tiekti ir į Latviją, Estiją bei Suomiją. Klientai taip pat planuoja savo veiklą atsižvelgdami į atsiversiantį papildomą rinkos potencialą – 2022-aisiais pradės veikti GIPL dujotiekio jungtis tarp Lenkijos ir Lietuvos, todėl Klaipėdos SGD terminalo naudotojai dujas galės tiekti ir į pietinę regiono dalį.

Per einamuosius 2021 dujų metus, nuo 2020 m. spalio 1 d. iki šių metų birželio 1 d., SGD terminale priimti 49 dujovežiai (palyginti, per tą patį laikotarpį ankstesniais metais – 50), iki dujų metų pabaigos laukiama dar 11 dujovežių. Per šį laikotarpį atgabenta 2 mln. kub. metrų SGD, daugiausiai – iš JAV.

Bendrovė pajėgumus skirsto pagal Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos ir bendrovės generalinio direktoriaus suderintas, patvirtintas ir viešai paskelbtas Naudojimosi SGD terminalu taisykles. SGD terminalo pajėgumų skirstymo metu išankstine tvarka paskirstyti SGD išdujinimo pajėgumai ir SGD perkrovos pajėgumai.

Bendras skirstomų SGD terminalo pajėgumų dydis yra 3,75 mlrd. nm3 arba 44.625.000 MWh per metus, taikant gamtinių dujų viršutinę šilumingumo vertę 11,90 kWh/nm3.

2022 dujų metai prasidės 2021 m. spalio 1 d. ir truks iki kitų metų rugsėjo 30 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)