Smulkiajai akcininkei „Achemos grupė“ prieštaraujant siūlomam pertvarkos modeliui ir pateikus pretenziją, birželio pabaigoje akcininkų susirinkimas neįvyko.

Akcininkai ketvirtadienį atidėjo visų klausimų svarstymą, kol bus atliktas naujas turto vertinimas, per „Nasdaq“ Vilniaus biržą pranešė SGD terminalo operatorė „Klaipėdos nafta“.

„Atsižvelgiant į tai, kad nebėra teisinės ir faktinės galimybės atlikti suskystintųjų gamtinių dujų terminalo veiklos perleidimą pagal (...) nepriklausomo turto vertinimo ataskaitą, kadangi po turto vertinimo dienos yra praėję daugiau kaip 6 mėnesiai, (nuspręsta – BNS) atidėti klausimo priėmimą iki bus atliktas naujas vertinimas dėl investavimo į dukterinę bendrovę „SGD terminalas“ veiklą“, – rašoma pranešime.

Atidėtas ir „Klaipėdos naftos“ garantijos suteikimas „Hoegh LNG Klaipėda“ ir „Hoegh LNG Ltd“ už bendrovės „SGD terminalas“ įsipareigojimų vykdymą, taip pat „Klaipėdos naftos“ įstatų keitimas.

„Achemos grupė“ ketvirtadienį suabejojo „Klaipėdos naftos“ įvardytu atidėjimo motyvu – pakartotiniu turto vertinimu.

„Šie veiksmai ir sugalvota nauja priežastis, kodėl reikia atidėti sprendimų priėmimą, yra neįtikinantys: neva turto vertinimo galiojimas baigėsi. Tačiau keista, kad jis buvo užsakytas taip, jog galiotų tik iki liepos 1 dienos, kada akcininkų susirinkimas buvo šaukiamas birželio 27 dieną“, – pranešime teigė grupės vadovas Mindaugas Deksnys.

Pasak M. Deksnio, „Achemos grupei“ svarbu, kad terminalo mokesčiai mažėtų, tačiau būtina atsižvelgti ne tik į trumpalaikę, bet ir ilgalaikę perspektyvą, kaštus paskirstant iki 2044 metų.

„Įsipareigojimas tokiam ilgam laikotarpiui, kuomet dujų vartojimas šalyje mažėja, kelia labai daug ir rimtų klausimų dėl tokio plano ekonominės perspektyvos“, – įsitikinęs M. Deksnys.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas šią savaitę teigė BNS, kad Vyriausybės planas ketvirtąjį šių metų ketvirtį 40 proc. sumažinti SGD terminalo mokestį vartotojams bus įgyvendintas, nepaisant ginčo su „Achemos grupe“.

Anot jo, rugpjūčio pabaigoje ar rugsėjo pradžioje „Klaipėdos naftos“akcininkai turėtų priimti sprendimus, sumažinsiančius SGD terminalo saugumo dedamąją šių metų pabaigoje, tikėtina, nuo gruodžio 1-osios.

„Achemos grupė“ norėtų atskirtoje bendrovėje, kurios pajamos sudarys apie 70 proc. visų „Klaipėdos naftos“ pajamų, valdyti 10,41 proc. akcijų – tiek, kiek ji dabar valdo „Klaipėdos naftoje“.

Valstybei priklauso 72,32 proc. „Klaipėdos naftos“ akcijų, dar 10,41 proc. valdo koncernas „Achemos grupė“.