„Klaipėdos nafta“ konkurse dalyvavo kaip vieno iš konsorciumų partnerė.

„Klaipėdos nafta“ informuoja, kad Kipro suskystintų gamtinių dujų terminalo vystymo konkurse, kuriame bendrovė dalyvavo kaip konsorciumo rangovas ir partneris, laimėtoju buvo pasirinktas kitas jame dalyvavęs konsorciumas“, – rašoma per „Nasdaq“ Vilniaus biržą paskelbtame pranešime.

Liepos pabaigoje „Klaipėdos nafta“ pranešė, kad su dar dviem Europos įmonėmis yra konsorciumo, kurį sudaro Pietų Korėjos bendrovės „Samsung C&T” ir „Posco E&C“ bei Japonijos „Mitsui O.S.K. Lines“ (MOL) ir „Osaka Gas“, pagrindinės subrangovės.

Tuomet skelbta, kad jei konsorciumui pavyktų laimėti konkursą, Lietuvos bendrovė iki 20 metų teiks šio terminalo ilgalaikio valdymo ir priežiūros paslaugas kartu su bendrovėmis MOL ir „Osaka Gas“.

Pirmadienį „Klaipėdos nafta“ pranešė, kad nors konkurso baigtis neatnešė norimo galutinio rezultato, jos kompetencija buvo teigiamai įvertinta konsorciumo partnerių – bendrovių „Mitsui O.S.K. Lines“ ir „Samsung C&T”.

„Bendrovės įdėtos pastangos ir darbas neliko nepastebėtas ir kitų bendrovės esamų ir potencialių partnerių. Tikėtina, kad esant panašaus pobūdžio galimybėms ateityje bendrovė būtų svarstoma kaip potenciali partnerė“, – rašo „Klaipėdos nafta“.

„Klaipėdos nafta“ teigia ir toliau besidominti ir analizuojanti kitus tarptautinių SGD projektų įgyvendinimo konkursus bei vertinanti galimybes juose dalyvauti.

Kipro valstybinė gamtinių dujų bendrovė „Defa“ kvietimą teikti pasiūlymus dėl SGD terminalo vystymo paskelbė 2018 metų spalį. Terminalas Kipre turėtų pradėti veikti 2021 metais.

„Defa“ tinklapyje skelbiama, kad įpareigojančius pasiūlymus konkursui pateikė trys dalyviai: be jau minėto, jame dalyvauja „China Petroleum Pipeline Engineering“ kartu su bendrovėmis CPP, „Aktor“ ir „Metron“ bei Europos įmonių „Damco Energy“, „Enagas Services Solution“, „GasLog LNG Services“, SNAM ir „Terna“ konsorciumai.

Pagal paskelbtas konkurso specifikacijas, SGD terminalo infrastruktūrą sudarys plaukiojantis SGD laivas-saugykla (FSRU) – tokia pat veikia ir Klaipėdoje, krantinė, dujotiekis ir susijusi infrastruktūra, kuria dujos bus tiekiamos netoli veikiančiai didžiausiai Kipro Vasilikos elektrinei.

Europos Sąjunga šiam projektui yra skyrusi per 100 mln. eurų paramą. Bendra jo vertė – apie 500 mln. eurų.