Kitame bute – atviri langai

Varpų gatvės 12 namo šeštojo aukšto gyventoja G.Barzelienė pasakojo, kad kaimynai jau kuris laikas savo butuose senus mažus radiatorius keičia naujais.

Anot moters, įrenginius susimontavo jau kone pusė namo. Moteris pastebėjo, kad, kaimynams pasikeitus radiatorius, jos bute tapo labai šalta – tik 13–14 laipsnių šilumos.

„Mano bute yra likę maži radiatoriai, o kaimynai montuojasi didelius. Todėl pas mane ir šalta“, – dėstė klaipėdietė.

G.Barzelienė teigė, jog visiškai kitokia situacija kaimynų butuose, kuriuose sumontuoti nauji dideli radiatoriai. Ten – 25 laipsniai šilumos.

„Aš šąlu, jie kaista ir langus prasidaro, o už šilumą visi vienodai mokame, nors temperatūros patalpoje gerokai skiriasi“, – piktinosi moteris.

Reikia 2 tūkst. litų

Klaipėdietė nesupranta, kodėl radiatoriai name keičiami ne vienu metu visuose butuose, o kas kada sumano.

G.Barzelienė kreipėsi į namo bendrijos „Vakarai“ pirmininkę Stanislavą Čiurlienę.

„Ji man pasakė: kai turėsi pinigų, įsirengsi. Iš kur man paimti tokią sumą? Per mėnesį gaunu 650 litų pensijos. Žiemą mokesčių sumoku 400 litų. Radiatoriai ir jų sumontavimas kainuoja 2 tūkst. litų. Dar 200 litų reikia mokėti už projektą. Neturiu pinigų ir turiu šalti“, – guodėsi moteris.

G.Barzelienė pirmininkės prašė sumą išdalyti per kelis mėnesius, bet sulaukė neigiamo atsakymo.

Klaipėdietei įtarimų kelia tai, kad, pradėjus kelti didesnių radiatorių įrengimo klausimą, su ja piktai pradėjo bendrauti kaimynai, su kuriais pažįstama beveik 20 metų – nuo pat namo pastatymo.

„Tapau jų nedraugė. Tai gal jie savavališkai tuos radiatorius stato? Kai paklausi, iš karto pabrėžia, kad butas jų nuosavybė, ir niekas patikrinti radiatorių nepateks“, – svarstė moteris.

Klerkai į reikalą nesigilino

Dėl tvyrančio šalčio bute ir kaimynų butuose montuojamų naujų radiatorių G.Barzelienė kreipėsi ir į Klaipėdos savivaldybę. Moteris domėjosi, kokiu pagrindu atliekami darbai.

Tačiau klaipėdietė iš valdininkų sulaukė tokio pat atsakymo, kaip ir iš bendrijos pirmininkės. Valdininkai nurodė, kad kreipėsi į pastarąją, kad paaiškintų situaciją, ir pateikė jos atsakymą.

„Toks atsakymas – absurdiškas. Niekas neįsigilino į situaciją“, – tikino G.Barzelienė.

Pasak bendrijos „Vakarai“ pirmininkės S.Čiurlienės, name nevyko ir nevyksta jokie šildymo sistemos pertvarkymo darbai.

Bendrijos lėšomis nė viename bute nebuvo keičiami šildymo sistemos prietaisai. Pabrėžė, kad jokie papildomi mokesčiai šiems darbams iš gyventojų nebuvo renkami nei dabar, nei anksčiau.

Turi rūpintis savininkai

Bendrijos pirmininkė tvirtino, jog G.Barzelienės nusiskundimus žino. Tačiau užtikrino, kad radiatoriai Varpų gatvės 12 name keičiami teisėtai.

S.Čiurlienė tvirtino, kad radiatoriai butuose – savininko nuosavybė. Šiuos jie turi keistis už savo lėšas.

„Turi pinigų – pasikeičia, neturi – laukia, kol turės“, – komentavo pirmininkė.

Anot jos, gyventojai radiatorius keičia pagal nustatytą tvarką. Iš šilumos tiekėjos „Klaipėdos energijos“ gauna technines sąlygas, pasirengia projektą, kuriame apskaičiuota, kokio galingumo radiatoriai gali būti montuojami bute. Užbaigti darbai pateikiami įmonei „Klaipėdos energija“ ir bendrijai.

„Dirbu ketverius metus. Per šį laiką tikrai nelegaliai nebuvo pastatytas nė vienas radiatorius. Už tai, kas buvo prieš mane, garantuoti negaliu. Vykdant tokius darbus, reikia išleisti iš pastato šildymo sistemos vandenį. Tam būtinas leidimas“, – pabrėžė pirmininkė.

Siūlė pasikeisti langus

S.Čiurlienė pasakojo, jog šaltį kenčianti gyventoja prašė, kad radiatoriai jos bute būtų pakeisti bendrijos lėšomis, nes gauna mažą pensiją. Tačiau kiti gyventojai su tuo nesutinka.

„Nuo to, kad tame bute bus pakeisti seni radiatoriai naujais, šilčiau nebus. Pirmiausia ji turėtų susitvarkyti langus, nes šie yra seni ir nesandarūs. Moteris skundėsi, kad neturi pinigų, gauna mažą pensiją. Bet kiti už ją taip pat negali sumokėti“, – pasakojo pirmininkė.

S.Čiurlienė teigė, jog bendrijai „Vakarai“ priklauso 700 daugiabučių namų savininkų. Pasak pirmininkės, nė vienas nesiskundžia, kad pas juos šalta.

„Turime nusipirkę lazerinį termometrą. Matavome šilumą prieš ir už G.Barzelienės buto. Temperatūra buvo normali. O 13 laipsnių šilumos – nenormalu, bet ar ten iš tikro tokia temperatūra, sunku pasakyti, – nepatenkame į tos moters butą. Neįsileidžia“, – teigė pirmininkė.

S.Čiurlienė neslėpė, kad yra būstų, kuriuose aptikta daugiau ar galingesnių radiatorių nei numatyta, bet jie buvo įrengti seniau. Tokiais atvejais tariamasi su gyventojais dėl įrenginių pašalinimo.

„Žmonės patys nežinojo, kad jų butuose per daug radiatorių ar jie per galingi. Visada bandome susitarti geranoriškai“, – pabrėžė S.Čiurlienė.

Už butelį nebedirba

Klaipėdos savivaldybės Socialinės infrastruktūros priežiūros skyriaus vedėja Violeta Gembutienė aiškino, kad susimontuoti radiatorių savavališkai šiais laikais neįmanoma.

„Norint atlikti tokius darbus, reikia iš visos ar dalies šildymo sistemos išleisti vandenį. Norint gauti leidimą, būtina nurodyti, kodėl reikia atlikti šiuos darbus. Eksploatuojanti organizacija, jei neturi projekto, iš sistemos vandens neišleidinės. Tokių net teorinių galimybių negali būti“, – aiškino V.Gembutienė.

Vedėja neslėpė, kad anksčiau, kai buvo statomi namai, yra buvę atvejų, kai vienuose butuose radiatorių sumontuojama per daug, kituose – per mažai.

„Buvo laikas, kai žmonės žinodavo, kur gaus butus. Ateidavo pas statybininkus su buteliu ir taip atsirasdavo daugiau radiatorių. Kitiems sumontuodavo, kas liko. Tuomet nebuvo griežtų taisyklių šiuo klausimu. Iš tų laikų ir gali būti likę per daug radiatorių. Dabar už tokius dalykus taikomos griežtos sankcijos. Abejoju, kad kokia įmonė už butelį imtųsi tokių darbų“, – tikino vedėja.

Žmonėms, kurių butuose yra šalta, ar kurie įtaria, kad kaimynų būstuose įrengta per daug radiatorių, V.Gembutienė patarė pirmiausia kreiptis į namo administratorių arba bendrijos pirmininką.

Šis privalo iš įmonės „Klaipėdos energija“, šilumos ūkio prižiūrėtojų specialistų sudaryti komisiją ir išaiškinti situaciją. Jei nustatoma, kad radiatorių per daug ar jie pernelyg galingi, privaloma juos pašalinti.

Nustačius tokį pažeidimą, gresia ir nuobaudos.

„Įėjęs į butą iš karto nepamatysi, ar radiatoriai tinkami. Reikia žiūrėti namo šildymo sistemos planus, kurių dauguma neišliko, arba atlikti skaičiavimus. Tai sudėtingas procesas“, – teigė vedėja.

Komentarai

Jonas Kondratas, Bendrovės, prižiūrinčios pastatų šilumos ūkį, direktorius

Jei viename bute įrengta daugiau radiatorių ar jie yra galingesni nei reikia, kitame gali būti šalta. Namų, kuriuose sumontuoti netinkami šildymo įrenginiai, yra daug. Prieš 11 metų, kai pradėjome prižiūrėti šilumos ūkį, bandėme atlikti šildymo sistemų inventorizaciją. Tačiau pradėję eiti į butus sulaukėme priešiškumo. Gyventojai mums kvietė policiją kaip nusikaltėliams. Namais rūpintis pradėjus privačioms kompanijoms, šiuo klausimu įvesta griežta kontrolė.

Vilius Mackonis, Šešių įmonių, kurios administruoja daugiabučius namus Klaipėdoje, atstovas

Problema tai, kad žmonės ilgą laiką nesirūpino daugiabučiais namais. Viskas buvo daroma bet kaip: sumontuojama kiek tik nori radiatorių, nuo gyvatuko prijungiamas grindų šildymas. Dėl to šildymo sistemos yra išbalansuotos. Dabar namai turi administratorius, yra aiški tvarka, ką galima daryti ir ko ne. Tačiau butas – privati žmogaus nuosavybė. Jei žmogus geranoriškas, viskas vyksta paprastai. Pasirengi projektą, nustatai, kokių radiatorių reikia, ir pakeiti. Jei geranoriškumo nėra, procesas užtrunka. Jei gyventojas neįsileidžia į butą, administratorius kreipiasi į Valstybinę energetikos inspekciją. Inspektoriai turi teisę patekti į patalpas. Jei neįsileidžia ir jų, kreipiamasi į policiją, teismą. Prasideda teisinis procesas.