JAV „West Texas Intermediate“ (WTI) rūšies naftos kaina rytinėje Azijos prekyboje augo 9,72 proc. iki 15,12 dolerio už barelį. Tuo tarpu pasauliniu etalonu laikomos „Brent“ naftos kaina kilo 9,03 proc. iki 22,21 dolerio už barelį.

Trečiadienį JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė JAV karinėms pajėgoms davęs įsakymą sunaikinti bet kurį Irano laivą, kuris kėsinsis į JAV karinio jūrų laivyno laivus.

„Daviau nurodymus JAV kariniam jūrų laivynui apšaudyti ir sunaikinti visus Irano ginkluotus laivus, kurie puldinės mūsų laivus jūroje“, – trečiadienį tviterio paskyroje rašė D. Trumpas.

Pirmadienio vakarinėje prekyboje Niujorko biržoje WTI ateities sandorių gegužės mėnesio pristatymui kaina krito iki rekordiškai žemos -37,63 dolerio už barelį ribos. Tai reiškia, kad naftos pardavėjai buvo pasirengę primokėti prekybininkams, kad šie paimtų iš jų naftą.

Rekordinis naftos kainos kritimas įvyko dėl investuotojų nerimo, kad JAV naftos atsargų saugyklos jau beveik pripildytos.

Pastarosiomis savaitėmis naftos rinkos patyrė nuosmukį, nes dėl koronaviruso protrūkio įvestas karantinas ir kelionių apribojimai smarkiai sumažino naftos paklausą pasaulyje.

Krizę dar labiau pablogino Saudo Arabijos ir Rusijos pradėtas naftos kainų karas. Nors Rijadui, Maskvai ir kitoms Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) nariams pavyko susitarti dėl naftos gavybos sumažinimo beveik 10 mln. barelių per dieną, to nepakako stabilizuoti rinkas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)