Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos duomenimis, birželio 30 dieną nepriklausomą elektros tiekėją buvo pasirinkę 642,4 tūkst. antrojo liberalizacijos etapo vartotojų, t. y. apie 82,4 proc. tų, kurie turėjo tai padaryti.

Kaip žinia, į antrąjį etapą patenka suvartojantys nuo 1 tūkst. iki 5 tūkst. kilovatvalandžių per metus. Suvartojantys daugiau tiekėją turėjo pasirinkti pernai, o suvartojantys mažiau turės tai padaryti iki šių metų pabaigos.

Kaip „Delfi“ sakė VERT atstovė Aira Pikčiūnienė, jeigu vartotojas buvo pas visuomeninį tiekėją iki birželio 30 dienos, o dabar turėjo pareigą pasirinkti nepriklausomą tiekėją, tai ketvirtadienį turi atsiskaityti su visuomeniniu tiekėju.

„Kadangi nauja sutartis įsigalioja nuo liepos 1 dienos, jam bus taikomi tarifai, kurie numatyti naujoje sutartyje. Vartotojas turi pareigą deklaruoti realų suvartojimą ir už jį atsiskaityti laiku“, – sakė ji.

Paskutinė diena

A. Ketlerius taip pat pabrėžė, kad ketvirtadienis yra paskutinė diena, kada rodmenis reikia deklaruoti savo buvusiam tiekėjui.

„Tai reikia padaryti tam, kad jie būtų užskaityti šiuo metu galiojančiomis kainomis. Jeigu klientai deklaruos savo naujam tiekėjui rodmenis nuo liepos 1 dienos, gali duomenys pasimesti. Kitas svarbus niuansas – kad jiems galios nuo liepos 1 dienos galiojančios kainos“, – sakė jis.

„Ignitis“ atstovas dar pastebėjo, kad ketvirtadienį deklaruoti turi ne tik tie, kurie nuo liepos 1 dienos išeina į nepriklausomą tiekimą, bet ir tie, kurie lieka visuomeniniame tiekime.

„Jei jie liepą deklaruos birželio suvartojimą, kaip ir visuomet, bus skaičiuojama to mėnesio kainomis. Kadangi visuomeninis tiekimas taip pat yra pabrangęs, lyginant su pirmojo pusmečio kaina, klientams reikėtų mokėti aukštesne kaina.

Todėl tikrai raginame tai padaryti. Beje, klientai tikrai aktyviai deklaruoja savo skaitiklių parodymus, taip pat šiandien“, – sakė jis.

Artūras Ketlerius

Vieno iš nepriklausomų tiekėjų „Perlo energijos“ direktorius Vilius Juraitis „Delfi“ sakė, kad pasibaigiant sutarčiai su esamu tiekėju, yra svarbu deklaruoti pajamas už paskutinį sutarties mėnesį, šiuo atveju – birželį, ir pilnai atsiskaityti už per tą mėnesį suteiktas paslaugas.

„Juk ir nutraukiant sutartį su bet kokių kitų paslaugų tiekėjais ir pereinant pas kitus, pilnai atsiskaitome su buvusiu tiekėju prieš nutraukdami sutartį, su elektros tiekėju situacija tokia pati – nutraukdami sutartį turime pilnai atsiskaityti.

Šiuo atveju visiems, į antrąjį liberalizacijos etapą patekusiems vartotojams, nuo liepos 1 dienos nutrūksta visuomeninio tiekimo sutartys, nes ši paslauga panaikinama, jiems elektrą tieks kitas tiekėjas – nepriklausomas tiekėjas, arba jei vartotojas pateko į garantinį tiekimą – „Energijos skirstymo operatorius“, – dėstė jis.

Lietuvoje taip pat veikia nepriklausomi tiekėjai „Birštono elektra“, „Egto energija“, „Elektrum Lietuva“, „Enefit“ ir „Ignitis“.

Pataria negudrauti

Kalbant apie galimą vartotojų gudravimą deklaruojant didesnį nei realų suvartojimą, A. Ketlerius atkreipė dėmesį, kad pastebėjus neįprastus deklaravimo skaičius (didesnį nei įprastai suvartojimą), gali būti patikrinti skaitiklių rodmenys.

„Tokiu atveju perskaičiuosime į realų suvartojimą. Vis tiek teks susimokėti nauja kaina, – sakė jis. – Baudų nenumatoma, tik perskaičiavimas.“

A. Ketlerius pridūrė, kad deklaruoti paskutinę mėnesio dieną yra būtina.

„Dalis klientų deklaravo šiek tiek anksčiau, nelaukė mėnesio pabaigos. Kiti deklaruoja paskutinę dieną. Tiems, kas naudojasi internetu, patogiausia tai padaryti ten. Tačiau lygiai taip pat ir grynųjų surinkimo vietose ar telefonu galima tai padaryti“, – patarė „Ignitis“ atstovas.

Vilius Juraitis

Savo ruožtu V. Juraitis sakė, kad rodmenų deklaravimas į ateitį yra laikomas nesąžininga veikla.

„Tai pastebėjęs tiekėjas gali užsakyti skaitiklio rodmenų patikrinimą, kurį atliks ESO. Tad deklaruoti didesnį nei realus suvartojimas tikrai negalima“, – įspėjo jis.

„Perlas energija“ direktorius dar nurodė, kad deklaravus liepos 1 dieną arba vėliau, už tuos rodmenis jau reikės atsiskaityti liepos mėnesio tarifu.

„Mat nuo liepos 1 dienos daugeliui vartotojų keičiasi tiekėjas, dalis patenka į garantinį tiekimą, kitai daliai, kuri yra trečiame elektros rinkos liberalizavimo etape ir tiekimą vis dar vykdo visuomeninis tiekėjas, keičiasi tarifas.

Tad elektros kaina nuo liepos keičiasi visiškai visiems ir iki liepos 1 dienos nedeklaravus birželio duomenų, už juos bus mokama jau liepos kainomis. Svarbu ir tai, kad šiuo metu galiojanti tvarka įpareigoja vartotojus deklaruoti elektros suvartojimo duomenis kiekvieną mėnesį iki einamojo mėnesio pabaigos“, – sakė jis.

Kaip žinia, VERT yra patvirtinęs 2022 metų antrojo pusmečio visuomeninio tiekimo elektros kainas. Populiariausias „standartinis“ vienos laiko zonos tarifas nuo liepos sieks 33 centus už kilovatvalandę (su PVM) – 97,6 proc. (16,3 cento) daugiau negu šiuo metu. Dviejų laiko zonų dienos tarifas augs 92,1 proc. (17,4 cento) iki 36,3 cento, nakties – 2,1 karto (13,7 cento) iki 26,1 cento.

Pagal Vyriausybės patvirtintą tvarką iki gruodžio pabaigos už elektrą buitiniams vartotojams valstybė padengs iki 9 centų už kWh, o minimalus tarifas, žemiau kurio nebus kompensuojama, sieks 24 centus. VERT pirmininkas Renatas Pocius anksčiau aiškino, jog, pavyzdžiui, vartotojams, mokantiems 33 centus už kWh, bus kompensuojami 9 centai, o mokant, tarkime, 27 centus kompensacija būtų 3 centai.

Visuomeninę elektros energijos kainą sudaro šios dedamosios: elektros energijos įsigijimo (biržos) kaina, persiuntimo paslaugos kaina, viešuosius interesus atitinkančios paslaugos kaina, visuomeninio tiekimo paslaugos kaina ir papildoma dedamoji prie persiuntimo kainos.

Daug kas nesikeičia

ESO išplatintame pranešime žiniasklaidai dėstoma, kad pasikeitus elektros energijos tiekėjui gyventojams pirmiausiai keičiasi mokėjimo rekvizitai.

„Jiems naujasis elektros tiekėjas suteikia naują kliento kodą, taip pat atkreipiame dėmesį, kad mokėjimą reikia atlikti į naujo tiekėjo sąskaitą“, – sakė ESO paslaugų tarnybos direktorius Renaldas Radvila.

Renaldas Radvila

Svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kad nauja elektros rodmenų deklaravimo bei mokėjimo tvarka galios ne tik pasirinkusiems nepriklausomą tiekėją, bet ir tiems gyventojams, kuriems bus teikiama ESO garantinio tiekimo paslauga.

„Suvartotos elektros energijos kiekis ir toliau bus nustatomas pagal elektros energijos apskaitos prietaisų – skaitiklių – rodmenis. Jie yra ESO valdomo skirstomojo tinklo dalis ir nesikeičia pakeitus tiekėją.

Kaip ir anksčiau, gyventojas turi pareigą kas mėnesį deklaruoti energijos apskaitos prietaisų rodmenis, nebent objekte yra įrengta automatizuota apskaita arba atsiskaitoma pagal vidutinį suvartojimą. Pastaruoju atveju duomenis deklaruoti taip pat būtina, tik nėra būtina kiekvieną mėnesį. Deklaruoti galima ir kartą metuose, pavyzdžiui gruodžio mėnesį.

Nesikeis ir pats atsiskaitymo už paslaugą principas – klientams reikės apmokėti vieną tiekėjo kas mėnesį siunčiamą sąskaitą, kurioje bus detaliai pateikiama kainos dedamųjų išklotinė.

Pradėjus naudotis nepriklausomo tiekėjo paslaugomis, svarbu nelikti įsiskolinus savo buvusiam – visuomeniniam tiekėjui, o atsiskaityti su juo yra rekomenduojama įprastais terminais“, – rašoma pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)