Tai daugiau techninio pobūdžio pakeitimas, reguliuojamą veiklą perimant antrinei „Klaipėdos naftos“ įmonei SGD terminalas. Terminalo veikla yra reguliuojama, todėl bendrovė SGD terminalas privalo suderinti su komisija naudojimosi terminalu taisykles.

„Naudojimosi suskystintų gamtinių dujų terminalu taisyklės įsigalios 2019 metų liepos 1 dieną, esant komisijos išduotai bendrovės SGD terminalas suskystintų gamtinių dujų pakartotinio dujinimo licencijai“, – rašoma Kainų komisijos pranešime.

Valstybės valdoma „Klaipėdos nafta“ šią savaitę pranešė, kad į bendrovę SGD terminalas perkels reguliuojamą – su terminalo valdymu ir aptarnavimu susijusią – veiklą. Tam jau pritarė dabartinės operatorės valdyba, kreditoriai, dar turi pritarti Finansų ministerija ir bendrovės akcininkai.

Pasak „Klaipėdos naftos“, sprendimas susijęs su bendrovės pasirengimu užtikrinti ilgalaikį SGD importą į Lietuvą. Siekdama didesnio veiklos efektyvumo bendrovė pradeda veiklos išgryninimo procesą.

Anot jos, siekiant SGD ilgalaikio importo užtikrinimo į Lietuvą iki 2044 metų, ji planuoja prisiimti papildomus 300 mln. eurų finansinių valstybės garantuojamų įsipareigojimų. Dalis jų būtų skirta tolygesniam SGD terminalo sąnaudų išdėstymui – siekiant jau nuo 2019 metų vidurio metines sąnaudas vartotojams mažinti 40 procentų (nuo 66 mln. iki 43 mln. eurų per metus).

„Klaipėdos nafta“ teigia, kad perkėlus su SGD terminalu susijusią veiklą į antrinę bendrovę, nauji finansiniai įmonės įsipareigojimai bus aiškiai susieti su reguliuojama gamtinių dujų tiekimo veikla, aiškiai atskiriant išlaidų ir pelno centrus.

Bendrovę SGD terminalas „Klaipėdos nafta“ įsteigė 2018 metų pabaigoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją