Šaltiniai šį klausimą komentuoja skirtingai. Vieni teigia, kad Kaunas įsipareigoja iš KTE pirkti ne mažiau nei 50 proc. miestui reikiamos šilumos. Kiti teigia, kad tokio įsipareigojimo nėra.

Elektrinė jau R.Stonio rankose

DELFI keli skirtingi šaltiniai patvirtino, kad parašai ant sutarties dėl KTE akcijų sutarties jau padėti.

To neneigia ir pats R. Stonys.

„Kad sandoris viskas tvarkoje – aš galiu patvirtinti. Sandoris jau įvyko. Bus oficialu, kai registre bus įregistruotas naujas akcininkas. Tai turėtų būti padaryta šį mėnesį“, - DELFI teigė R. Stonys.

Naujasis KTE savininkas taip pat tikino, kad miestas nuo šiol apskritai neįsipareigoja pirkti šilumos iš KTE.

„Ta pozicija, kuri buvo neaiški dėl mūsų monopolio. Po pirkimo mes sutikome atsisakyti savo monopolinės padėties ir įsipareigojome tiekti 50 proc. energijos. Tačiau savivaldybė neįsipareigoja pirkti. Praktiškai mes paleidome laisvą rinką. Kadangi tai buvo esminė diskusija ir mes niekada nebuvome prieš – mes sutikome su tokia pozicija. Jei tai yra esminis prieštaravimas ir toks karas, papildomu punktu sutikome šį punktą įtraukti“, - teigė R. Stonys.

R. Stonys yra kalbėjęs, kad Kaune planuojama statyti biokuro katilą ir investuoti apie 200-300 mln. Lt. KTE dėl griežtų aplinkosauginių reikalavimų ilgiausiai galės veikti iki 2016 metų.

Meras pasiduoti neketina

Kauno meras Andrius Kupčinskas teigė neturintis oficialios informacijos, kad KTE valdymas perėjo į R. Stonio rankas.

„Žinių, kad sandoris būtų įvykęs neturiu. Mums tokia informacija nebuvo pateikta. Kai kas specialiai nori sukurti tokią aplinką, kad nieko negalima padaryti ir traukinys jau nuvažiavo. Aš manau, kad reikia išnaudoti visas įmanomas teisines galimybes ir siekti kuo geresnių susitarimų kauniečiams, kad šilumos kainos būtų kuo mažesnės ir kad rinka būtų demopolizuota jau nuo 2013 metų sausio 1-os”, - DELFI sakė A. Kupčinskas.

Kauno vadovas tikina, kad abipusiu susitarimu dar galima pakeisti sąlygas.

“Galime sėdėti rankas sudėję, traukinys važiuoja ir nieko nedarome. Geriausia yra susitaikyti su esama padėtimi, bet mes čia esame ne tam. Ar dar įmanoma ką nors pakeisti? Jei yra abipusė valia – įmanoma“, - sakė A. Kupčinskas.

V.Matijošaitis: rinka tapo atvira

Kauno miesto tarybos narys Visvaldas Matijošaitis taip pat neslėpė girdėjęs, kad sandoris dėl KTE jau yra įvykęs.

Tai vienas turtingiausių šalies verslininkų vertino teigiamai, tačiau teigė, kad iš esmės artimiausiu metu niekas nepasikeis.

„Yra R. Stonio raštas, kad miestas nieko neįsipareigoja. Buvęs įsipareigojimas išvis dingsta. Bet šiai dienai nėra alternatyvos. Šiai dienai jie gamins ne 50 proc., o 96 proc., nes kaip buvo pernai naudojama, taip bus ir šiemet. Tačiau rinka tampa laisva. Pastatysi tu, kitas pastatys (elektrinę – DELFI). Šiai dienai yra 8 kompanijos norinčios statyti ką nors panašaus“, - DELFI sakė V. Matijošaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)