Valstybės valdoma energijos įmonių grupė „Lietuvos energija“ skelbia, kad naujoje moderniausius aplinkosaugos ir technologinius reikalavimus atitinkančioje Kauno kogeneracinėje jėgainėje elektros energijai ir šilumai gaminti bus naudojamos po rūšiavimo likusios ir perdirbti netinkamos komunalinės bei nepavojingos pramoninės atliekos, taip pat dalis vandenvalos nuotėkų dumblo. Jėgainė leisianti išspręsti ne tik regiono atliekų problemas, bet ir sumažinti šildymo sąskaitas kauniečiams.

Jėgainės elektrinė galia sieks apie 24 MW, o šiluminė galia - apie 70 MW. Tokie pajėgumai leis racionaliai panaudoti apie 200 tūkstančių tonų komunalinių ir pramonių atliekų, likusių po rūšiavimo. Jėgainė pagamins apie 40 proc. Kauno miestui reikalingos šilumos bei daugmaž 94 tūkstančiams būstų reikalingos elektros energijos ir išspręs atliekų kaupimo sąvartynuose problemą.

Skaičiuojama, kad įgyvendinus projektą, Kauno gyventojai sutaupys ne mažiau nei 13 mln. eurų per metus, mažiau mokėdami tiek už atliekų tvarkymą, tiek už šilumą.

Bendrovės „Kauno kogeneracinė jėgainė“ vadovas Ramūnas Paškauskas teigia, kad pagrindinių statinių statybą planuojama pradėti jau šių metų ketvirtąjį ketvirtį. Jėgainės eksploatacija bus pradėta 2019 metų rudenį, o komercinė veikla turėtų visiškai prasidėti 2020 metais.

Kauno kogeneracinės jėgainės projektą Vyriausybė yra pripažinusi valstybei svarbiu ekonominiu projektu. „Lietuvos energijai“ priklauso 51 proc. Kauno kogeneracinės jėgainės akcijų, o „Fortum Heat Lietuva„- 49 proc. akcijų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)