Dėl to Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Laurynas Kasčiūnas ir Dainius Kreivys kreipėsi į Lietuvos Respublikos Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį, Lietuvos Respublikos finansų ministrą Vilių Šapoką ir Lietuvos Respublikos energetikos ministrą Žygimantą Vaičiūną.

„Energetikos sektorius yra nacionaliniam saugumui strategiškai svarbus šalies ūkio sektorius, todėl energetinės infrastruktūros darbo sutrikdymas keltų grėsmę ir šalies nacionaliniam saugumui. Dėl rusiškos programinės įrangos įdiegimo strategiškai svarbiose Lietuvos energetikos bendrovėse atsiranda rizika tiek dėl kibernetinio šnipinėjimo, t. y. Rusiją dominančios informacijos rinkimo, duomenų perėmimo, tiek dėl kibernetinių atakų galimybių, ypač žinant, kad iš Rusijos prieš Lietuvą jau buvo surengta ne viena kibernetinė ataka“, – pranešime cituojamas L. Kasčiūnas

D. Kreivys sako, kad dėl rusiškos programinės įrangos naudojimo nerimaujama ne tik kaimyninėse Rusijai valstybėse. „Praėjusiais metais JAV Krašto saugumo departamentas nurodė visoms valdžios institucijoms per 90 dienų pašalinti iš savo kompiuterių „Kaspersky Lab“ programas. Tai padaryta dėl galimų ryšių tarp „Kaspersky Lab“ ir Rusijos žvalgybos ar kitų vyriausybinių institucijų. Departamento pranešime buvo teigiama, kad prieigos prie JAV federalinių informacijos sistemų galimybė, kurią suteikia „Kaspersky Lab“ produktai, kelia tiesioginę grėsmę JAV nacionaliniam saugumu.“

Dainius Kreivys
Kreipimesi Seimo nariai prašo įvertinti rizikas, susijusias su finansų ir energetikos ministerijų pavaldume esančių strategiškai svarbių institucijų įdiegtos ar ketinamos įsigyti jautrios programinės ar techninės įrangos, panaudojamos trečiųjų šalių žvalgybiniams ar diversiniams tikslams. Kadangi programinė bei techninė įranga įsigyjama viešųjų pirkimų būdu, siūlytina nustatyti perkančiosioms organizacijoms aiškius kriterijus dėl programinės įrangos ir kitų informacinių technologijų įsigijimo.

Parlamentarai kreipimesi taip pat klausia, ar Vyriausybė valstybės institucijoms yra nustačiusi bendruosius kibernetinio saugumo reikalavimus, kuriais jos turėtų vadovautis. Taip pat, ar yra privalomi reikalavimai svarbioms valstybės institucijoms turėti rezervinius elektros energijos tiekimo įrenginius ir ar tų reikalavimų laikomasi. Galų gale teiraujamasi, kokių priemonių ketinama imtis, kad diegiant reikiamą programinę įrangą, kibernetinės saugos sistemas valstybinėse institucijose būtų remiamasi kompetentingų institucijų rekomendacijomis ir vertinimais dėl grėsmių nacionaliniam saugumui.

Papildyta 17:03. ESO paneigė naudojanti rusišką programinę įrangą

Reaguodami į viešai paskelbtą informaciją, pažymime, kad „Lietuvos energijos“ grupės įmonė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) nėra įsigijusi ar įsidiegusi rusiškos techninės ir programinės įrangos, kuri gali būti panaudota elektros skirstomojo tinklo dispečerinių valdymo duomenims rinkti ir perduoti. Skirstomojo elektros tinklo duomenys, susiję su šio tinklo operatyviniu valdymu, nėra teikiami jokioms trečiosioms šalims, kurios galėtų daryti įtaką tinklo darbui.

Šiuo metu ESO diegia naują pažangią elektros skirstomojo tinklo valdymo sistemą (angl. Advanced Distribution Management System, DMS). Įdiegus šią sistemą, elektros skirstomojo tinklo valdymas bus vykdomas iš identiškų, vienas kitą dubliuojančių centrų Vilniuje ir Kaune. Sutrikus vieno centro veiklai, jo funkcijas automatiškai perims kitas centras. DMS sistemą sudaro nuotolinio skirstomojo elektros tinklo įrenginių valdymo ir informacijos surinkimo sistema bei įvairūs elektros tinklo valdymo moduliai – darbų planavimas, tinklo optimizavimas, gedimų valdymas.

Dėl DMS diegimo ESO 2015 m. birželio 30 d. sudarė sutartis su „GE Grid Solutions (UK) Ltd“, kuri yra JAV įmonės „General Electric“ (GE) atstovybė Jungtinėje Karalystėje. Įmonė buvo pasirinkta atlikus tarptautinį viešąjį pirkimą. ESO diegiama programinė įranga yra „General Electric“ produktas, o diegimo darbus atlieka „General Electric“ regioninio padalinio, aptarnaujančio Rytų Europos regioną, darbuotojai. DMS techninė ir programinė įranga atitinka visus tokioms sistemoms keliamus tarptautinius saugumo reikalavimus.

ESO tinklo valdymo sistemą diegianti „General Electric“ yra dirbusi su daugiau kaip 70 skirtingų energetikos kompanijų 12 pasaulio šalių bei turi 30 metų šios sistemos diegimo ir vystymo patirtį. Šio gamintojo elektros tinklo valdymo sistemas naudoja tokios kritines infrastruktūras valdančios įmonės kaip elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“, „Lietuvos geležinkeliai“, Jungtinės Karalystės skirstomojo tinklo operatorius „Western Power Distribution“, Australijos bendrovė „Western Power“, JAV energetikos bendrovė „American Electric Power“.

Esant poreikiui, projekto komanda kartu su „General Electric“ atstovais dalyvauja susitikimuose, teikia informaciją, atsako į kylančius klausimus, susijusius su DMS sistemos ir projekto įgyvendinimo saugumu, bendradarbiauja su visomis suinteresuotomis šalimis ir institucijomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)