Tai po Kaliningrado srities Nemano (Ragainės) rajone ketvirtadienį įvykusios būsimos atominės elektrinės (Baltijos AE) kertinio akmens padėjimo ceremonijos sakė Rusijos vicepremjeras Sergejus Ivanovas.

"Dėl projekto finansavimo problemų mes neturime. Tačiau Kaliningrado srities kaimynystėje yra kelios šalys, ir regione jaučiamas elektros energijos deficitas. Todėl "Rosatom" nusprendė suteikti galimybę investuotojams, tarp jų ir užsienio, dalyvauti projekte", - sakė "Rsatom" generalinis direktorius Sergejus Kirijenka.

"Susidomėjimas (investuotojų) - didžiulis", - pabrėžė S.Kirijenka. Pasak jo, projektu domisi Europos bendrovės, tarp kurių yra ir vokiečių, ir Kaliningrado srities kaimynių, tačiau ekonomikos krizės laikotarpiu "Rosatom" kiek pristabdė derybas.

"Mes nekeliame užduoties būtinai pritraukti investuotojų, o pirmą kartą suteikiame tokią galimybę", - sakė S.Kirijenka.

Jo teigimu, investicijos į Baltijos AE projektą 2010 metais turėtų siekti 3,6 mlrd. rublių (303 mln. litų), o kitais metais - dar daugiau kaip 8 mlrd. rublių (675 mln. litų).

Pirmąjį jėgainės bloką planuojama pastatyti 2016 metais, o antrąjį - 2018 metais, tačiau "Rosatom" neatmeta ir spartesnės antrojo bloko statybos.

Pagal pirminį planą turbinas elektrinei tieks Rusijos įmonė "Silovyje mašiny". Šiemet elektrinės statybų aikštelėje dirbs daugiau kaip 400 žmonių, o kitais metais - per 1,5 tūkstančio.

Statyti atskiro elektrinės miestelio neketinama, AE specialistai gyvens aplinkinėse gyvenvietėse.

Baltijos AE aikštelė yra Kaliningrado srities Nemano rajono rytinėje dalyje - 13 km į pietryčius nuo Nemano (Ragainės) ir 22 km į vakarus nuo Krasnoznamensko netoli Lietuvos sienos.

Baltijos AE pagamintos elektros energijos paskirstymo schemą rengia "Inter RAO JES", kuri derasi su potencialiais partneriais.

Projekto orientacinė vertė siekia 5 mlrd. eurų, įskaitant ir infrastruktūrą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją