Nord Pool“ sistemoje paskelbtame Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ pranešime nurodoma, kad nuo gegužės 22 iki 25 dienos prekybos pralaidumai tarp Lietuvos ir Kaliningrado bus nuliniai.

„Litgrid“ atstovė Jurga Eivaitė BNS trečiadienį sakė, kad bendrovė stebi procesą. Anot jos, per bandymą Lietuva neturi galimybės iš Kaliningrado pirkti elektros.

„Rinkai yra poveikis dėl kainų – nėra galimybės pirkti Kaliningrado rusišką energiją. O kol vyksta (bandymas – BNS) pagal suderintą planą, sklandžiai, technologiniu požiūriu įtakos nėra“, – sakė J. Eivaitė.

2018 metais Lietuva iš Rusijos importavo apie 37 proc. (4,63 TWh) visos importuotos elektros. Pernai šalis importavo iš viso 12,4 TWh elektros.

Panašių bandymų Kaliningrade būta ir praeityje.

Pernai gruodį pranešta, kad bandymas Kaliningrade vyks gegužės 24-26 dienomis – dviem savaitėms anksčiau nei birželį planuotas analogiškas testas Baltijos šalyse.

Tačiau šį vasarį Estijos ir Latvijos operatoriai, motyvuodami, kad bandymas Kaliningrado srityje įvyks anksčiau, nusprendė testą atidėti neribotam laikui. „Litgrid“ pareiškė, kad bus ieškoma naujos bandymo datos.

Baltijos šalių bandymas salos režimu būtinas Lietuvai, Latvijai ir Estijai sinchronizuojant savo tinklus su žemynine Europa.

Praėjusį savaitgalį Lietuvoje sėkmingai atliktas dalies elektros sistemos ir generatorių bandymas.

Numatyta, kad sinchronizavimas su žemynine Europa vyks per jau veikiančią jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ ir per naują jūrinį kabelį tarp šių valstybių. Be to, bus pastatyti 9 sinchroniniai kompensatoriai – kiekvienoje šalyje po 3.