DELFI primena, apie ką reikėtų pagalvoti apsilankius parduotuvėje.

Apšvietimo inžinierių įmonės „Mazgas“ šviesos dizaineris Žilvinas Sasnauskas pasakojo, kad šiuo metu populiariausios – šviesos diodų (LED) lemputės.

„Jei dar prieš metus halogeninės ir LED lemputės rinką buvo pasidalinusios perpus, tai dabar praktiškai viskas komplektuojama tik su LED“, – sakė jis.

Apie LED lemputes teigiamai atsiliepė ir Lietuvos energetikos instituto Efektyvaus energijos naudojimo tyrimų ir informacijos centro vadovas Romualdas Škėma.

Jis sakė, kad šiuo metu tai yra labiausiai energiją taupančios lemputės ir kol kas jokių naujovių šioje srityje nėra.

Pagrindiniai kriterijai

Ž. Sasnauskas DELFI teigė, kad renkantis lemputę reikia atsižvelgti į šiuos kriterijus: kiek norima sunaudoti energijos, kiek teisingai turi būti atkuriamos aplinkos spalvos, ar reikia papildomų funkcijų, pavyzdžiui, judesio daviklio arba tamsinimo bei šviesinimo valdymo.

Po to, kai Europos Komisija palaipsniui uždraudė prekybą kaitrinėmis, parduotuvėse galima rasti tik halogeninių, fluorescencinių ir LED lempučių.

Kalbant apie halogenines lemputes, dažniausiai pažymima tai, kad jos naudoja 30 proc. mažiau elektros energijos už kaitrines, veikia apie 1 tūkst. valandų, yra skaisčiai baltos be mėlyno atspalvio, iš karto įsižiebia visu ryškumu ir galima reguliuoti jų šviesos srautą.

Pagrindinis jų trūkumas yra tai, kad jos, kaip ir kaitrinės, įkaista.

Fluorescencinės lemputės yra dar taupesnės už kaitrines – naudoja net 80 proc. mažiau energijos. Jos veikia maždaug 6 tūkst. valandų, generuoja panašią į kaitrinių šviesų gamą ir yra pigesnės už LED.

Tiesa, šios lemputės visa galia įsižiebia ne iš karto (gali užtrukti iki 3 minučių), jose yra gyvsidabrio, kuris lemputei sudužus gali būti pavojingas, kai kurios jų skleidžia ir mėlyną šviesą, o senstant šviesumas gali sumažėti iki 30 proc.

LED lemputės yra pačios taupiausios ir naudoja 90 proc. mažiau energijos už kaitrines. Jos gali veikti 30 tūkst. valandų, iškart įsižiebia visu ryškumu, neįkaista, šviesą skleidžia visomis kryptimis vienodai.

Šios lemputės yra brangiausios, tačiau skaičiuojama, kad jų kaina atsiperka dėl ilgaamžiškumo.

Ž. Sasnauskas sakė, kad lemputę renkantis pagal ryškumą ir spalva, reikia prisiminti, kam apšveisti ji bus naudojama.

„Pavyzdžiui, buitiniam apšvietimui, namuose labiau tinka šiltesnė spalva, kaip halogenas, o valdiškos, oficialios erdvės gali būti tiek šiltos, tiek ir neutralios, baltos šviesos“, – dėstė specialistas.

Renkantis lemputės formą paprastai daug laisvės nėra, nes ji turi atitikti šviestuvą. Kaip aiškino Ž. Sasnauskas, vienam reikia pailgo šviesos šaltinio, kitam – plataus, taip pat gali reikėti reflektoriaus ir t.t.

Svarstydamas apie lempučių kainas „Mazgo“ atstovas pasakojo, kad tai daugiausiai priklauso nuo gamintojo.

Brangiausios yra originalios, pavyzdžiui, „Phillips“, „Osram“, „Sylvania“ lemputės. Pigesnės – analoginės, gaminamos Kinijoje, Lenkijoje ar Lietuvoje.

„Gilias tradicijas turinčių ir daug dėmesio mokslui skiriančių įmonių lemputės kainuoja brangiau“, – sakė Ž. Sasnauskas.

Populiariausių halogeninių lempučių kainos svyruoja nuo 0,7 euro iki 2 eurų, fluorescencinių – nuo 1,9 euro iki 11,5 euro, o LED gali siekti ir daugiau nei 17 eurų

Perkant lemputę taip pat reikėtų tiksliai žinoti, kokios reikia sujungimo dalies. Ji gali būti įsukama arba įkišama. Lemputės aprašyme esantys skaičiai nurodo jo diametrą, pavyzdžiui, 27 reiškią 27 milimetrus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (304)