Komisija parengė Energijos išteklių rinkos įstatymo pakeitimo projektą, kuriame numatyta, kad energetikos įmonės turėtų ne mažiau kaip pusę reikalingo biokuro pirkti biržoje.

Tiesa, numatyti pakeitimai būtų privalomi ne visiems – reikalavimai netaikomi toms įmonėms, kur naudojamos atliekos, kur valstybė nereguliuoja kainodaros, taip pat įmonėms, kurios dėl negali nusipirkti reikalingos biokuro rūšies.

Kaip nurodo komisija, pakeitimai „leistų įtvirtinti privalomą perkamo biokuro įsigijimo šaltinį ir konkrečią įsigyjamo biokuro dalį, skatintų biokuro rinkos plėtrą, t. y. padidėtų energetikos įmonių galimybės pasirinkti pardavėją, tiekiantį biokurą palankiausiomis kainomis, sudarytų sąlygas konkurencijai tarp šių verslo subjektų didėti. Tai skatintų rinkos tendencijas atspindinčių kainų formavimąsi ir galiausiai – šilumos kainų mažėjimą galutiniams vartotojams.”

Siūloma, kad įstatymas pradėtų galioti nuo kitų metų rugsėjo 1 d.

Šiuo metu biokuro biržoje prekiaujama tik skiedromis, tačiau nuo kitų metų prasidės prekyba ir pjuvenomis, malkine mediena bei kertamo miško atliekomis.

Šių metų spalio mėn. biokurą šilumos energijai gaminti naudojo 40 miestų, iš kurių 22-uose šilumos energijos gamybai naudojamas biokuras sudarė daugiau nei 50 proc

Komisijos licencijuojami šilumos tiekėjai 2012 metų spalio mėn. pirko biokurą iš 59 biokuro tiekėjų. Palyginti su 2011 metų spalio mėn., šis skaičius mažėjo 13 proc. Pasak VKEKK, stebima didelė biokuro rinkos koncentracija ir nežymūs konkurencijos plėtros pokyčiai tarp lomisijos licencijuojamų šilumos tiekėjų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)