„Teisės skyriaus darbuotojai, kaip Komisijos įgalioti pareigūnai, daro išvadą, kad įmonės savo veiksmais sistemingai pažeidinėjo nemažai teisės aktų reikalavimų: nevykdė įpareigojimo aiškiai, tiksliai, visapusiškai ir suprantama forma informuoti vartotojus, taip pažeidė skaidrumo energetikos veikloje reikalavimą, dėl ko vartotojo ekonominis elgesys galėtų būti buvęs kitoks, jeigu jis būtų žinojęs visą informacijoje sąmoningai nutylėtą, neaiškiai atskleistą informaciją apie prekę ar paslaugą“, – rašoma VKEKK pranešime.

Už tokį pažeidimą atsakingiems šių įmonių darbuotojams VKEKK gali skirti įspėjimą arba baudą nuo 500 Lt iki 1500 Lt. Dėl nuobaudų bendrovėms ketinama apsispręsti kituose Komisijos posėdžiuose.

„Įvertinus minėtų įmonių publikuotą informaciją žiniasklaidoje bei skelbtą jų tinklalapiuose, buvo nustatyta, kad vartotojams yra pateikta tendencinga, neišsami ir nevisapusiška informacija, dėl to vartotojams nebuvo sudarytos tinkamos sąlygos gauti informaciją apie aplinkybes, kuriomis remdamasis jis galėtų priimti sprendimą dėl apsirūpinimo karštu vandeniu būdo pasirinkimo ir karšto vandens vartojimo pirkimo – pardavimo sutarties pasirašymo“, – rašoma komisijos pranešime.

Pranešime teigiama, kad atlikus tyrimą konstatuota, jog trūksta esminės informacijos, kuria remdamasis vartotojas galėtų priimti racionalų sprendimą: buvo paskelbtas skaitiklių mokestis, kuris nebuvo nustatytas savivaldybės, nebuvo minima, kad šio mokesčio dydis gali keistis nuo savivaldybės sprendimo, gyventojai neinformuoti, kad apskaitos prietaisų mokestis bus taikomas tik įrengus ar pakeitus skaitiklius, buvo sudarytos prielaidos interpretacijai, kad skaitiklių mokestis bus mokamas priklausomai nuo suvartotų kubinių metrų karšto vandens, nutylėta, kad mokant konkrečią karšto vandens kainą bei skaitiklio mokestį mokėjimai už „gyvatuką“ bus sąlyginai pastovūs, nenurodyta, kad pasirinkus apsirūpinimo karštu vandeniu būdą, atskirai perkant šilumą ir geriamąjį vandenį, gyventojai vis tiek turės paskirti atsakingą asmenį, kuris pasirašys sutartį šilumą ir geriamąjį vandeniui pirkti pagal skaitiklius, įrengtus prieš karšto vandens ruošimo įrenginius, ir bus atsakingas už apskaitos prietaisus.

Taip pat esą viešai nepaskelbtas ir nepateiktas gyventojams siūlomos pasirašyti karšto vandens vartojimo pirkimo-pardavimo sutarties projektas.

VKEKK tvirtinimu, „Vilniaus energija“ papildomai padarė pažeidimą vartotojų informavimo pareigą „perduodama“ kitai įmonei.

DELFI primena, kad iki gegužės daugiabučiai turi pranešti, kaip jie nori pirkti karštą vandenį. Nieko nepranešus, karšto vandens tiekėju taps šilumos tiekėjas, kuris turės jiems pakeisti karšto vandens skaitliukus ir galės už juos imti mėnesinį mokestį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją