„Lietuvos energijos gamyba“ elektros energijos perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ organizuotame aukcione pasiūlė didesnes tretinio rezervo paslaugų kainas, negu Kainų komisija šiai paslaugai teikti bendrovei 2017 metais nustatyta 10,04 euro kainos viršutinė riba“, – teigiama Kainų komisijos pranešime.

Pernai gruodžio viduryje „Litgrid“ organizuotas aukcionas buvo nutrauktas, nes, anot jos, LEG pasiūlymas neatitiko jo sąlygų – viršijo Kainų komisijos nustatytą šios paslaugos viršutinę kainą, o likusių trijų gamintojų bendra paslaugos apimtis buvo mažesnė nei būtina (484 megavatų). LEG teigė, kad kainas siūlė didesne kaina, nes „Litgrid“ reikalavo skaidyti rezervą, dėl ko auga megavatvalandės kaina, o Kainų komisijos viršutinė riba nustatyta bendram 7 ir 8 blokų galios kiekiui.

Po derybų nuspręsta, kad tretinį rezervą už 32 mln. eurų visgi užtikrins LEG. Tuomet sutarta, kad 7 Lietuvos elektrinės blokas 224 MW galios rezervą teiks už 5,19 euro už MWh, o 8 blokas 260 MW rezervą – už 9,66 euro. LEG tuomet kainas sumažinti pavyko, nes iš dalies sumažino dujų vartojimą ir elektros gamybą nusprendė daugiau užtikrinti mazutu, dėl ko įmonė kritikavo Energetikos ministerija, teigusi, jog dėl to gali išaugti dujų kainos kitoms įmonėms.

Tretinis elektros galios rezervas turi būti aktyvuotas per 12 valandų nuo „Litgrid“ pranešimo, siekiant užtikrinti, kad šalyje nepritrūktų elektros energijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)