„Mes turime Lietuvos žmonių požiūrį, kad jie šitam variantui nepritarė. Tai galbūt tas Prezidentės pasiūlytas kelias - dar kartą išanalizuoti, turėti skaičius, paruošti, ir jeigu tie skaičiai rodys kitaip negu atrodė, kai mes jų neturėjome prieš referendumą, galima žmonėms dar kartą paaiškinti ir pateikti. Aš manau, kad žmonių valia yra pareikšta, ir mes ją turime įgyvendinti“, - ketvirtadienio rytą interviu „Žinių radijui“ sakė ministras.

Pasak J. Oleko, situacija pasidarys aiškesnė Premjerui Algirdui Butkevičiui grįžus iš Estijos, kurioje jis šiuo metu lankosi su vizitu. Jis priminė, kad susitarimai su kaimynais kol kas nepasirašyti.

„Pritrūko valios, pritrūko informacijos, pritrūko to ūkinio mąstymo, ar tai atsiperkantis ir pakankamai atsiperkantis projektas. Dabartiniai premjero darbiniai vizitai, aš manau, prisidės prie sprendimų. Mes tikrai žinosime, kokia yra kolegų nuomonė, atvirai galėsime diskutuoti“, - sakė J. Olekas.

Ministras pažymėjo, kad socialdemokratai iš principo nėra nusistatę prieš atominę energetiką, jiems abejonių kelia šis konkretus projektas.

„Mes nėjome (į rinkimus - ELTA) su antiatomine vėliava. Mes ėjome, galima sakyti, su anti- šito projekto vėliava. Manau, kad daug čia yra klaustukų. Pažiūrėkite, Lietuvai tenka šitame projekte, šitame reaktoriuje tik 400 MW. Elektrėnuose pastatėme 450 MW turbiną. Ji kainavo 1 mlrd. 300 milijonų. 400 MW naujoji atominė elektrinė kainuoja 8 milijardus. Tai man, kaip suvalkiečiui, atrodytų, kad yra ir pigesnių variantų“, - sakė J. Olekas.

„Suprantu, kad čia yra kita rūšis, kad čia nereikia naudoti dujų ir panašiai, bet iš tikrųjų kol kas tos abejonės, kurios buvo, jos nėra panaikintos. Manau, šiandieninis premjero vizitas į Estiją prie tam tikrų atsakymų taip pat prisidės“, - pridūrė krašto apsaugos ministras.

Antradienį vizito Danijoje metu D. Grybauskaitė sakė, kad Lietuvai yra prasminga statyti atominę elektrinę, nes šalis nėra pakankamai turtinga, kad sau leistų visą reikalingą energiją gaminti tik iš atsinaujinančių išteklių. Tačiau jei bus nuspręsta statyti atominę elektrinę, reikės dar vieno referendumo.

„Mes vis dar nesame tokie turtingi, kad leistume tik alternatyvios energetikos plėtrą, tad yra prasmė statyti atominę elektrinę. Tačiau šis politinis sprendimas turi būti padarytas visų politinių partijų, nes tai bus ilgalaikis projektas: vien statyboms reikės 10-15 metų, o tai reikš 3-4 Vyriausybių dalyvavimą projekte. Tačiau jei toks sprendimas bus padarytas, vėl reikės atsiklausti žmonių, nes konsultacinis referendumas buvo neigiamas“, - teigė Lietuvos vadovė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)