Didžioji klausimų lavina buvo apie energetiką, tačiau skaitytojus domino ir tai, kaip lenkų tautybės politikui pavyko išmokti lietuviškai kalbėti be akcento. J. Neverovičius nusišypsojo: „Baigiau lenkišką mokyklą Lietuvoje, tad, matyt, tas lygis yra pakankamai aukštas“.

Regi dirbtinai suskaidytus projektus

„Statant namą 2008 m. įsirengiau ir saulės kolektorių be jokios valstybės paramos, kuris man šildo vandenį“, - į DELFI skaitytojų klausimus atsakė J. Neverovičius.

Jis pakartojo, jog Seimui skubos tvarka pateiktos Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pataisos yra skirtos viešajam interesui ginti, nes priešingai už verslo projektus, kurie yra dirbtinai suskaidomi į mažesnius, teks mokėti gyventojams.

„Ministerija neturi kompetencijos (nustatyti - DELFI), ar kažkuris projektas yra tikras, ar klonuotas. Bet sprendžiant pagal pavadinimus, matome, kad situacija naudojasi dideli verslo subjektai, kurie padalina didelius projektus į mažus, tuo pačiu išvengiant dalyvavimo aukcionuose, kaip kiti dideli dalyviai, tai iškreipia konkurenciją ir nepagrįstai apkrauna vartotojus, ant jų pečių sukeliant verslo projektų finansavimą“, - dėstė J. Neverovičius.

Pasak jo, žinoma, kad į saulės elektrinių verslą eina ne tik verslininkai, bet ir gyventojai, ir kiekvieną situaciją žadama įvertinti individualiai, jei projektai iš tiesų vykdomi.

Jaroslavas Neverovičius
„Dabar galiojančiu įstatymu naudojasi verslo subjektai, kurie apsimeta mažaisiais saulės elektrinių projektų plėtotojais. Jeigu to proceso nesustabdysime ir būtų išduoti leidimai visiems, kurie dabar jų prašo, tai reikštų automatinį didelį elektros kainos padidėjimą. Mes nesustabdome galimybės projektų užbaigti, tik raginame imtis konkrečių darbų, kad iki kovo 1 dienos užbaigtume bent jau pusę projekto, o tada galėsime pratęsti laiką projekto užbaigimui, jei jo neužteks, iki 7 mėnesių“, - teikiamų pataisų esmę apibendrino J. Neverovičius.

Už energijos importą Lietuva moka per daug

Paklaustas, kiek Lietuva sumoka Rusijai už importuojamą elektros energiją ir dujas, skirtas elektros energijos gamybai, ministras lakoniškai atsakė „per daug“ ir dėstė, kad dujos kol kas yra ir pagrindinis kuras centralizuoto šildymo sistemoje. J. Neverovičius skaičiavo, kad pats per mėnesį už elektrą sumoka apie 100 litų, o už dujas – dar po 300 litų.

„Didžiausią įtaką šildymo kainoms kol kas turi dujų kaina, pradėjome pokalbį su „Gazprom“ atstovais. Tikimės racionalios ir konkurencingos kainos. Tačiau šalia to, sieksime įdarbinti mūsų turimus energetinius resursus, turiu mintyje, biokurą, kuris taip pat turėtų prisidėti prie kainų mažėjimo. Remsime Aplinkos ministerijos siekį kuo greičiau pradėti masinės renovacijos procesą“, - planus vardijo J. Neverovičius.

Tačiau į klausimą, ar pažadėjo „Gazprom“ mainais už palankesnius tarifus atsiimti Lietuvos ieškinį, ministras atsakė: „Nieko nepažadėjome, išskyrus konstruktyvų požiūrį.“

SGD bus, dėl atominės – lauks darbo grupės

Per DELFI konferenciją ministras pakartojo, jog planuojama, kad suskystintų gamtinių dujų terminalas darbą pradės 2014 m., o dėl atominės elektrinės ateities bus sprendžiama po darbo grupės išvadų.

„Klausimas (dėl atominės elektrinės – DELFI) yra strateginis, yra sudaroma darbo grupė, kuri kompleksiškai vertins, kaip turėtų vystytis energetikos sektorius Lietuvoje. Darbo grupė turės paruošti išsamią analizę ir pateikti įvairius variantus, kaip galėtume užtikrinti konkurencingą, savarankišką, nepriklausomą energetinę sistemą Lietuvoje. Atominės energetikos potencialas Lietuvoje yra didelis, bet prieš priimant sprendimą norėsime išgirsti ekspertų, visuomenės, pagaliau ir politinių partijų nuomonę“, - teigė J. Neverovičius.

Pasak jo, Lietuvai būtina nuosava elektros gamyba, o atominės elektrinės projektas yra viena iš alternatyvų.

Kritikuoja Ignalinos uždarymą

Energetikos ministras negailėjo kritikos Ignalinos atominės elektrinės uždarymui: tiek projekto rangovams - Vokietijos „Nukem Technologies“, tiek politikams.

Jaroslavas Neverovičius
„Ignalinoje įsitikinau asmeniškai, kad problema su Ignalinos uždarymu yra sudėtinga ir kompleksinė. Akivaizdžiai rangovas, statantis saugyklas, nevykdo savo sutartinių įsipareigojimų, projektas žymiai vėluoja, tačiau tuo pačiu metu, paklausus, kodėl nebuvo imtasi visų sutartyje numatytų būdų priversti rangovą vykdyti sutartį, buvo aiškinta, kad toks buvo politinis sprendimas. Jau prieš 5-erius metus priimti sprendimai pradėjo tą užburtą ratą, kai rangovui buvo sukurta iliuzija, kad jis gali nevykdyti projekto ir iš jo nebus reikalaujama atsakomybės“, - sakė J. Neverovičius.

Anot ministro, tai lėmė, kad projektas nėra įgyvendintas, o finansavimas yra įšaldytas. Tačiau J. Neverovičius nepatikslino, kuris viceministras kuruos šią sritį, esą kai bus suburta visa viceministrų komanda, bus nuspręsta dėl kuruojamų sričių.

Kalbėjosi su A. Zaremba

Paklaustas, ar viceministras Algimantas Zaremba galės tinkamai vykdyti savo pareigas ir sugebės neproteguoti savo buvusios darbovietės - „Vilniaus energijos“, J. Neverovičius atsakė, jog apie tai su viceministru kalbėjosi.

„Turėjome pokalbį su Algimantu Zaremba, kad ateityje turėtume vengti dviprasmiškų situacijų ir jis, aišku, negalės dalyvauti jokiuose sprendimuose, kurie bus tiesiogiai susiję su jo interesais, o A. Zaremba tikrai yra kompetentingas energetikos specialistas“, - teigė ministras.

Jis taip pat atsisakė komentuoti situaciją, kai Visagino atominės elektrinės (VAE) valdybą savo parašu patvirtino ūkio ministrė Birutė Vėsaitė, vėliau šio dokumento galiojimą neigusi. Anot J. Neverovičiaus, Energetikos ministerija į VAE valdybą savo atstovo nepaskyrė, bet kai paskirs - informuos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (214)