JAV Kongreso frakcijų lyderiams pavyko pasiekti kompromisą dėl įstatymo projekto, leisiančio tęsti JAV vyriausybės finansavimą, o taip pat ir panaikins draudimą eksportuoti naftą, kuris buvo priimtas dar XX a. aštuntojo dešimtmečio viduryje, naftos krizės metais, praneša „Bloomberg“.

Atstovų Rūmų pirmininkas Paulas Ryanas pareiškė, kad balsavimas Atstovų Rūmuose dėl kompleksinio biudžetinių išlaidų įstatymo projekto įvyks jau gruodžio 17 d., o tada įstatymo projektas bus perduotas Senatui.

Šiuo metu vykdomas JAV vyriausybės finansavimas pasibaigs jau gruodžio 17 d., taigi Kongresas turi išspręsti trumpalaikio finansavimo klausimą, o tada turi būti priimtas sprendimų dėl išlaidų 2016 m. rinkinys, apimsiantis nemažai pokyčių mokesčių sistemoje, o taip pat ir draudimo eksportuoti naftą panaikinimą.

Kaip rašo newsru.com, respublikonai kontroliuoja tiek vienus, tiek kitus Kongreso rūmus, tačiau negali priimti šio įstatymo projekto be demokratų paramos. Sutikimas naikinti naftos eksporto draudimą tapo demokratų pusės nuolaida mainais į jų siūlytas priemonės kitose srityse.

Demokratai tikisi išsaugoti asignavimus investicijoms energetikos srityje, o taip pat ir priemonės, skirtas kovoti su klimato kaita. Respublikonai savo ruožtu jau pasiekė mokestinių nuolaidų verslui išsaugojimą.

Priėmus siūlomą sprendimą dėl naftos eksporto pasaulyje dar padidėtų naftos pasiūla, nors jau dabar dėl jos pertekliaus juodasis auksas kainuoja pigiau nei 40 JAV dolerių už barelį.

DELFI primena, kad Rusija gyvena iš energetikos išteklių eksporto.

Nuomonės dėl eksporto draudimo panaikinimo padarinių skiriasi, tačiau anksčiau analitikai teigė, kad amerikietiškos naftos atėjimas į rinką gali sumažinti „Brent“ rūšies naftos kainą iki 30 JAV dolerių (27,30 eurų) už barelį.

Ekspertų teigimu, tiekimo į Europos rinką didinimas suteiktų JAV galimybę realizuoti ambicijas energetikos srityje ir tapti viena didžiausių iškastinio kuro gamintojų ir eksportuotojų.

Praėjusiais metais Vašingtonas vykdė bandomąjį žaliavinės naftos iš savo strateginio rezervo pardavimą. Tai pirmas toks atvejis nuo 1990 m., kai Irakas įsiveržė į Kuveitą.

Remiantis turimais duomenimis, buvo parduodama daug sieros sudėtyje turinti nafta – tokia pat produkcija sudaro Rusijos vykdomo žaliavos eksporto pagrindą. Taigi galima teigti, kad bus tikrinama sistemos parengtis naftos tiekimo iš Rusijos mažinimui.

Derėtų atkreipti dėmesį į tai, kad šią savaitę amerikiečių investicinio banko „Bank of America Merrill Lynch“ (BofA/ML) ekspertai paskaičiavo, kad naftos kainai smukus iki 35 JAV dolerių (31,85 eurų) už barelį 2016 m. biudžeto įvykdymui esant minimaliam 3 proc. deficitui JAV doleris turėtų kainuoti apie 94 rublius.

BofA/Ml ekspertų teigimu, pasaulinių naftos kainų smukimo iki 30 JAV dolerių (27,30 eurų) už barelį atveju siekiant išvengti biudžetinio deficito JAV doleris turėtų kainuoti 168 rublius, o tam, kad deficitas neviršytų 3 proc. BVP, JAV dolerio kaina turėtų išlikti 105-120 rublių diapazone.

Šiame kontekste pasaulinės naftos kainos gruodžio 16 d. ir vėl ėmė smukti.

Ateities sandoriuose etaloninės „Brent“ rūšies naftos barelio kaina Londono biržoje „ICE Futures“ 8 val. Maskvos laiku smuko 0,4 proc. iki 38,31 JAV dolerio (34,86 eurų) už barelį.

WTI rūšies naftos barelio kaina ateities sandoriuose Niujorko prekių biržoje (NYMEX) smuko 0,75 proc. iki 37,07 JAV dolerių (33,73 eurų), praneša naujienų agentūra „Interfaks“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2538)