Ši įmonė – naftos kompanija „Gunvor“, dar neseniai buvusi tarp stambiausių žaliavos tiekėjų Mažeikių naftos perdirbimo kompanijai „Orlen Lietuva“. Dabar „Gunvor“ ir Mažeikių įmonę sieja nauja sutartis, kurios vertė viršija milijardą dolerių.

Už degalus mokėjome V. Putinui?

JAV Iždo departamentas paskelbė sąrašą asmenų, kuriems taikomos sankcijos. Ne šiaip sau sankcijos – Jungtinių Valstijų piliečiams ir įmonėms draudžiama turėtų verslo santykių su nurodytais asmenimis.

Tarp šių asmenų – Genadijus Timčenka, įvardijamas kaip „vienas iš įkūrėjų“ naftos kompanijoje „Gunvor“. Ši kompanija – viena stambiausių žaliavos tiekėjų didžiausiai Lietuvos įmonei, Mažekių naftos perdirbimo bendrovei „Orlen Lietuva“. G. Timčenka jau seniai priskiriamas prie artimos V. Putino aplinkos, bet oficialiame pranešime apie sankcijas JAV Iždo departamentas pateikia kur kas įdomesnių detalių.

„G. Timčenkos veikla energetikos sektoriuje tiesiogiai susijusi su V. Putinu. V. Putinas yra investavęs į „Gunvor“ ir gali turėti prieigą prie „Gunvor“ lėšų“, - skelbia Iždo departamentas.

Sausį sudaryta milijardinė sutartis

„Gunvor“ dar neseniai buvo tarp pagrindinių žaliavos tiekėjų „Orlen Lietuva“. Dar 2006 m. metinėje ataskaitoje „Gunvor“ nurodyta kaip antra didžiausia naftos tiekėja tuometinei „Mažeikių naftai“ – ji didžiausiai Lietuvos įmonei tada parūpino beveik 1,72 mln. tonų žaliavinės naftos. Tai sudarė 20,8 proc. visos Mažeikiuose perdirbtos naftos.

Vėliau skelbti skaičiai ne tokie įspūdingi. 2006 m. pabaigoje Mažeikių įmonę įsigijęs Lenkijos koncernas „PKN Orlen“ 2009 m. spalį skelbė sudaręs sutartį dėl „Gunvor“ žaliavos tiekimo į Mažeikius. Sutarties vertė – apie 50 mln. dolerių. Tų pačių metų rugpjūtį sudaryta dar viena sutartis už maždaug 53 mln. dolerių. 2012 m. sausį sudaryta dar viena žaliavos tiekimo „Orlen Lietuva“ sutartis, jau už 80 mln. dolerių.

Naujausią sutartį su „Gunvor“ „Orlen Lietuva“ sudarė šių metų sausį. Tiesa, tai buvo ne žaliavos pirkimo, o naftos produkcijos pardavimo sandoris. Remiantis Rusijos žiniasklaidos pranešimais, „Verslo žinios“ nurodė, kad „Orlen Lietuva“ ir „Gunvor“ sudarė dyzelinio kuro pardavimo sutartį, kurios vertė – net 1,02 mlrd. JAV dolerių.

Dideli pinigai „Gunvor“ sieja ir su didžiausios Lietuvos įmonės savininke, Lenkijos „PKN Orlen“. „Orlen Lietuva“ skelbtais duomenimis, Bendra „PKN Orlen“ ir „Gunvor“ pasirašytų sutarčių vertė nuo 2011 kovo 22 dienos iki 2012 sausio 31 dienos siekė 730 mln. JAV dolerių (to meto kursu – apie 1,9 mlrd. litų). Dar vienas skaičius skelbtas laikotarpiui nuo 2009 m. liepos 29 d. iki spalio 20 d.: tada bendra „PKN Orlen“ ir „Gunvor“ sutarčių vertė siekė 557,9 mln. JAV dolerių.

G. Timčenka ruošėsi sankcijoms

Panašu, kad artimai V. Putino aplinkai priskiriamas G. Timčenka tikėjosi patekti į juodąjį sąrašą. „Gunvor“ pranešė, kad vienas didžiausių įmonės akcininkų savo turėtas akcijas pardavė. Tai įvyko sankcijų pritaikymo išvakarėse.

Akcijas iš G. Timčenkos perėmė jo partneris, švedų verslininkas Torbjornas Tornqvistas. Savo svetainėje „Gunvor“ paskelbė, kad sandoris tiesiogiai susijęs su sankcijų taikymu.

„Tikintis galimų ekonominių sankcijų ir siekiant užtikrinti „Gunvor Group Ltd.“ veiklos tęstinumą bei netrikdymą, pono G. Timčenkos turėtos akcijos kovo 19 d. perleistos ponui T. Tornqvistui. To pasekoje ponas T. Tornqvistas tapo pagrindinio „Gunvor Group Ltd.“ savininku su 87 proc. akcijų, o ponas G. Timčenka visiškai atsisakė savo kompanijos dalies. Likę 13 proc. akcijų priklauso vadovaujantiems „Gunvor“ pareigūnams“, - paskelbė naftos kompanija.

N. Mačiulis: kokia tikimybė, kad už rusiškos naftos gali nestovėti V. Putinas?

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis DELFI teigė, jog „Gunvor“ ryšiai su V. Putinu neturėtų stebinti.

Nerijus Mačiulis
„O kokias alternatyvas turi „Orlen Lietuva“? Jeigu pirktų naftą iš kažkurios kitos Rusijos įmonės, ar būtų didelė tikimybė, kad ta įmonė yra skaidriai, nekorumpuotai valdoma ir neturi užnugaryje Kremliaus pareigūnų? Ar ten tiesiogiai V. Putinas, ar netiesiogiai. Manęs šita naujiena nešokiruoja, ir nemanau, kad jinai yra dramatiška. Tai yra tiesiog faktas, kad mes esame priklausomi energetiškai“, - kalbėjo N. Mačiulis.

Anot ekonomisto, tai tik dar vienas atvejis, kai parodoma „skaudi realybė“: kiek artimai Rusijos energetikos sektorius susijęs su Kremliumi.

Paklaustas, ar sankcijos Rusijos elitui gali smogti bumerangu per naftos pramonę bei degalų kainas Lietuvoje, N. Mačiulis teigė dar negalįs to prognozuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (719)