Mito apygardos teismas priėmė sprendimą, palankų 224 gyventojams, kuriems buvo iškilę abejonių dėl Tokajo 2-osios atominės elektrinės, esančios tik 110 km nuo tankiai apgyventos sostinės, saugumo.

Ieškovai šį ieškinį pateikė 2012-aisiais, sakydami, kad jėgainei, kurią valdo bendrovė „Japan Atomic Power Co.“, trūksta adekvačių apsaugos nuo žemės drebėjimo ar cunamio priemonių bei tinkamų evakuacijos planų gausiai apgyventai vietovei.

Antroji Tokajo jėgainė pradėjo veikti 1978 metais, bet buvo sustabdyta po 2011-aisiais įvykusios Fukušimos atominės elektrinės avarijos, sukeltos Japonijos šiaurės rytų pakrantėje įvykusio galingo žemės drebėjimo ir cunamio.

2018 metais Tokajo 2-oji atominė elektrinė pasiekė 40 metų veikimo limitą, tačiau sugebėjo gauti leidimą tęsti veiklą dar 20 metų.

Nors teismo sprendimas nedaro įtakos jėgainės veiklai šiuo metu, tai yra nesėkmė elektrinę valdančiai įmonei, kuri, siekdama atnaujinti jėgainės veiklą netolimoje ateityje, stato apsauginę pakrantės sieną ir ruošia kitas priemones, atitinkančias saugos standartus, įvestus po Fukušimos atominės elektrinės avarijos.

„Japan Atomic Power Co.“ sakė, kad ruošiasi apskųsti teismo nutartį, ir pridūrė apgailestaujanti dėl „nepriimtino“ teismo sprendimo.

Teisėja Eiko Maeda nutartyje rašo, kad atominės elektrinės saugos priemonės atitinka tikslius seisminių įvykių grėsmės vertinimus, tačiau jai trūksta planų, kaip tektų evakuoti aplinkinius gyventojus, jei įvyktų branduolinė avarija.

Anot K. Maedos, atominei elektrinei trūko adekvačių evakuacijos branduolinės avarijos atveju planų, turint omenyje, kad tik kelios iš 14 savivaldybių, patenkančių į 30 km spindulio zoną aplink jėgainę ir turinčios maždaug 940 tūkst. gyventojų, yra parengusios evakuacijos planus.

Ši padėtis toli gražu neatitinka reikalingo parengties lygio, todėl „manome, kad reakcija į ekstremalią situaciją [būtų] itin neadekvati“, rašoma teismo nutarties santraukoje, kurią pateikė ieškovų advokatai.

Ieškovų advokatas Hiroyuki Kawai sakė, kad teismo verdiktas parodė, kokią grėsmę atominės jėgainės kelia aplinkiniams gyventojams.

„Pradėkime nuo to, kad neįmanoma paruošti visiškai adekvataus ir įgyvendinamo evakuacijos plano, – sakė H. Kawai. – Argi nuoširdžiai manote, kad įmanoma evakuotis saugiai, išvengiant apšvitinimo?“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)