Ministras dalyvaus JAV Senato Energetikos ir gamtinių išteklių komiteto klausymuose (angl. - hearing), kur bus aptariami suskystintų gamtinių dujų eksporto iš JAV liberalizavimo klausimai. Jie planuojami 10 val. vietos laiku (16 val. Lietuvos laiku).

J.Neverovičius pristatys Lietuva situaciją ir kalbės apie poreikį užsitikrinti alternatyvą Lietuvoje ir Baltijos regione. Pasak ministro, vykstant diskusijoms JAV kongrese, svarstoma liberalizuoti ne tik valstybių, turinčių laisvos prekybos sutartį su JAV, bet ir NATO valstybių rinką.

JAV ambasadorė Lietuvoje Deborah McCarthy interviu BNS praėjusią savaitę sakė, jog SGD iš JAV Lietuvą galėtų pasiekti anksčiausiai 2016 metais - po metų, kai pradės veikti Klaipėdos SGD terminalas, nes JAV kol kas neturi techninių galimybių eksportuoti dujas. Diplomatė pabrėžė, kad įmonėms gavus leidimus dujų eksportui, derybos vyks komerciniu pagrindu, nes JAV dujų paklausa yra didelė visame pasaulyje.

Praėjusią savaitę Vilniuje su JAV viceprezidentu Joe Bidenu susitikusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė, kad Lietuvą domina galimybė importuoti suskystintas dujas iš Jungtinių Valstijų.

Lietuva taip pat tikisi, kad JAV Kongresas priims pataisas, kurios panaikintų apribojimus dujų eksportui į NATO šalis. Kai kurie amerikiečių politikai teigia, kad šį sprendimą reikia skubinti ir reaguojant į Rusijos agresiją Ukrainoje, nes Amerikos dujos leistų sumažinti europiečių priklausomybę nuo rusiškų dujų.

Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ šiuo metu yra vienintelis dujų tiekėjas Lietuvai. Statydama SGD terminalą Klaipėdoje, šalis šiuo metu derasi su trimis potencialiais SGD tiekėjais dėl penkerių metų tiekimo sutarties.

Anksčiau skelbta, kad Lietuva dėl dujų tiekimo derasi ir su JAV energetikos kompanija „Cheniere“. Šios bendrovės prašymą leisti eksportuoti dujas į šalis, kurios neturi laisvos prekybos sutarties, šiuo metu nagrinėja JAV Energetikos departamentas, sprendimas dar nepriimtas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)