Pasak ministro, Estija supranta branduolinių objektų saugumo svarbą, nes netoli nuo šios šalies sienos Rusijoje stovi Leningrado atominė elektrinė.

„Suprantama, kad klausimai apie (tarptautinį. – ELTA) objekto monitoringą ir „streso“ testus yra užduodami teisingai. Galimoms grėsmėms nustatyti būtina tarptautinė ekspertizė“, – teigė J. Ligis po susitikimo su užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi.

L. Linkevičius žurnalistams sakė pokalbio su J. Ligiu metu Estijos kolegai priminęs Vilniaus susirūpinimą dėl Astravo elektrinės.

„Išgirdau visišką supratimą dėl mūsų keliamų reikalavimų, kad šitas projektas 100 proc. atitiktų kokybės ir tarptautinius reikalavimus“, – teigė L. Linkevičius.

Rugsėjo viduryje Minske įvyko antras Lietuvos ir Baltarusijos ekspertų konsultacijų etapas Astravo AE statybos klausimais, tačiau į Vilnių sugrįžusi delegacija konstatavo, kad dviejų šalių pozicijos elektrinės saugumo klausimais išsiskiria. Lietuvos požiūriu, elektrinės poveikio aplinkai vertinimas nėra atliktas, o statybų aikštelė parinkta netinkamai. Vilnius taip pat reikalauja kuo greičiau į objektą įsileisti Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) ekspertus, atlikti reaktoriaus pastato „streso“ testus. Po rugsėjį vykusių konsultacijų oficialusis Minskas pranešė, kad elektrinės statybos darbai nebus nutraukti, nors Lietuva yra išsakiusi prašymą bent laikinai sustabdyti statybas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)