Kaip rašoma pranešime spaudai, vamzdyno atkarpai tiesti dviejų įmonių „Alvora“ ir „Šiaulių dujotiekio statyba“ konsorciumas pasitelkė užsienio specialistus ir pritaikė pažangią inžinerinių tinklų įrengimo technologiją – horizontalų kryptinį gręžimą (angl. Horizontal Directional Drilling – HDD).

„Horizontalus kryptinis gręžimas pakeičia įprastus, atvirus žemės kasimo darbus ir leidžia sumažinti poveikį aplinkai. HDD technologija taikoma vykdant darbus po vandens telkiniais, automobilių keliais, geležinkeliais, pastatais ir kitais objektais. Šiemet mums tai buvo vienas didžiausių iššūkių, kurį sėkmingai įveikėme su partneriais iš Vokietijos – kompanijos „LMR Drilling“ specialistų komanda“, – teigia bendrovės „Alvora“ generalinis direktorius Tomas Šidlauskas.

Iš Vokietijos atvykę specialistai prisijungė prie Lietuvos įmonių darbuotojų, atsakingų už darbų etapą Elektrėnų savivaldybėje, tiek Kazokiškėmis. Specialistai prie Neries upės kranto įrengė darbų aikštelę, sumontavo HHD darbams atlikti skirtą įrangą. Tuo metu kitame Neries krante jau nuo gegužės mėnesio laukė specialus suvirintas vamzdis.

„Alvora“ nutiesė dujotiekio vamzdį po Neries dugnu

Faktiniai gręžimo darbai truko vos 15 kalendorinių dienų ir specialus vamzdis atsidūrė giliai po žeme. Pilotinis gręžimas pradėtas birželio 17 dieną, o 540 metrų ilgio vamzdis po Neries upe nutiestas liepos 1-ąją.

„Labai pasisekė, kad gręžimo trajektorijoje nepasitaikė uolienų ar stambių riedulių, tad nereikėjo kartoti sudėtingo proceso“, – pabrėžia „Alvoros“ vadovas T. Šidlauskas.

Teigiama, kad atlikti darbai padėjo išsaugoti pakrančių miško plotus, užtikrino natūralios aplinkos išlaikymą, nepakenkė vandens augalijai ir gyvūnijai.

„Alvora“ nutiesė dujotiekio vamzdį po Neries dugnu

Sutartį su „LMR Drilling“ dėl gręžimo darbų dar sausį sudaręs konsorciumas specialistų iš Vokietijos laukė ilgiau negu tikėjosi – bendrą planą sujaukė pasaulinė COVID-19 viruso pandemija. Dėl kovo 16 dieną Lietuvoje paskelbto karantino buvo apriboti užsienio piliečių vizitai Lietuvoje, pradėjo strigti medžiagų tiekimas.

Bendrovės „Alvora“ duomenimis, pagal pirminį planą ir su dujotiekio užsakovu patvirtintą grafiką horizontalaus kryptinio gręžimo darbus buvo numatyta pradėti vykdyti balandžio mėnesį.

„Esame įsipareigoję visus dujotiekio statybos darbus baigti iki 2021 metų pabaigos. Todėl mums brangi kiekviena diena. Ne visus procesus įmanoma pagreitinti, tačiau prie jo projekto sutelkėme itin gausias darbuotojų pajėgas – visi kartu siekiame, kad strateginė dujotiekio jungtis tarp Lietuvos ir Lenkijos kuo greičiau būtų baigta“, – pabrėžia T. Šidlauskas, primindamas, kad bemaž 7 mėnesiai šiame projekte buvo apmaudžiai prarasti dėl užsitęsusių, ne kartą apskųstų, viešojo pirkimo procedūrų.

Dabar Lietuvos bendrovių konsorciumo ir partnerių iš Vokietijos laukia gręžimo darbai po Nemunu. Gręžimo ilgis Alytaus rajono savivaldybėje prie Punios bus gerokai didesnis – du kartus po 720 metrų. Gręžimo darbai po Nemunu truks iki rugpjūčio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)