Laivas į Klaipėdą su SGD atplaukė 5.20 val. Oficialūs JAV ir Lietuvos pareigūnai, „Cheniere“, „Lietuvos energijos“, „Klaipėdos naftos“ ir „Lietuvos dujų tiekimo“ vadovai sako, kad diena, kai sulaukė JAV dujovežio ir pirmojo krovinio, reiškia ilgalaikį bendradarbiavimą kur kas plačiau.

Be to, laivu gabenamos SGD leidžia atsisakyti tiekimo vien vamzdžiu, o tai leidžia nemažai sutaupyti.

„Svarbu ne tik ekonomiškai įsigyti dujas, bet ir sukurti palankias sąlygas vartotojui, vartotojų jau turime ir Latvijoje. Pirmiausia bus aprūpinami Lietuvos vartotojai, po to tieksime Latvijai, likusias dujas kaupsime saugykloje. Konkurencija šioje rinkoje dar daugiau augs ir tai leis užtikrinti geriausią kainą mūsų klientams. Visi to siekiame, dirbame ir vienas to darbo rezultatų - krovinys Klaipėdos terminale“, - sakė Mantas Mikalajūnas, UABLietuvos dujų tiekimas“ vadovas.

Rudenį planuojama sulaukti ir antrojo krovinio, tačiau anot M. Mikalajūno, vyksta pokalbiai dėl tolesnio bendradarbiavimo su „Cheniere“ kompanija.

Ž. Vaičiūnas sako, kad bendras dujų portfelis turėtų balansuoti apie pusę vamzdinių dujų, pusę SGD, esą jo, didžiausias pasiekimas tame, tas anksčiau Lietuva buvo priklausoma nuo dujų tiekėjo monopolijos, o dabar situacija keičiasi į gerąją pusę - jau turi galimybę rinktis iš ko pirkti dujas.

Visgi M. Mikalajūnas sako, kad akivaizdaus kainų mažėjimo buitiniai vartotojai, vargu, ar gali tikėtis, mat pagrindinis tikslais - rasti tiekėjus, kad vartotojams dujos bent jau nebrangtų.

Jam antrino ir Ž. Vaičiūnas - dujų tiekėjai, anot ministro, siekia išlaikyti stabilumą ir nedidinti kainos.

Iki 2014 m. Lietuva neturėjo dujų tiekimo alternatyvų – dujos Lietuvai buvo tiekiamos vieninteliu vamzdynu iš Baltarusijos, o dujų tiekimo pajėgumai iš Latvijos Inčukalno dujų saugyklos, sutrikus tiekimui per Baltarusiją, yra nepakankami.

Lietuvoje įgyvendinus suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo projektą atsirado galimybė turėti alternatyvų dujų šaltinį ir sukurti sąlygas atsirasti dujų rinkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (249)