Prieš kelerius metus pradėtas elektros rinkos liberalizavimas įgauna dar didesnį pagreitį. Nuo sausio 1-osios ir smulkios įmonės, mokyklos, darželiai, kitos visuomeninės organizacijos arba juridiniai asmenys, kurių sunaudojamos elektros galia neviršija 30 kilovatų, gali elektrą pirkti rinkoje, o ne iš vienintelio tiekėjo – LESTO. Skaičiuojama, kad tai būtų vidutiniškai šeštadaliu pigiau.

Vienas iš reikalavimų, pageidaujantiems nuo sausio 1 d. elektrą pirkti iš nepriklausomų tiekėjų, apie tokį norą LESTO informuoti prieš tris savaites. Tad gruodžio 10-oji – paskutinė diena. Kitaip teks elektrą pirkti iš garantiniu tiekėju tapsiančio LESTO, o šio elektra bus iki penktadalio brangesnė.

„Gruodžio 10 d. nespėjus, vartotojas tiesiog gali analizuoti komercinius pasiūlymus iš komercinių tiekėjų, ir tą daryti [pasirinkti nepriklausomą tiekėją – LRT.lt] nuo vasario 1 d., nuo kovo 1 d., tiesiog prasitęsia laikas. Nepasirinkus nepriklausomo tiekėjo iki gruodžio 10 d., nuo sausio 1 d. vartotojams bus užtikrintas garantinis elektros energijos tiekimas ir kaina bus apie 5–8 ct didesnė nei gaunama iš nepriklausomo tiekėjo“, – aiškina AB LESTO elektros energijos rinkos ekspertas Audrius Kiškis.

Nuo 2010-ųjų, kai elektrą iš nepriklausomų tiekėjų leista pirkti stambiems vartotojams, anot elektros rinkos žinovų, išsidalyta apie 70–80 proc. visos elektros rinkos. Todėl nuo sausio nepriklausomi elektros tiekėjai varžysis tik dėl likusios – penktadalio – rinkos.

„Naujiesiems dar yra toks tamsus miškas, todėl mes labai didelį dėmesį skiriame juos šviesti, aiškinti, kas čia per rinka, kaip veikia, kokias sąskaitas jie gaus, kada rodmenis deklaruoti ir pan.“, – sako UAB „Energijos tiekimas“ generalinis direktorius Algirdas Juozaponis.

„Bandoma sudaryti tam tikrus planus, iš kurių jie [mažesni vartotojai] galėtų išsirinkti sau tinkamą produktą. Didieji vartotojai turi ir atitinkamas tarnybas, ir žmones, kurie gali skaičiuoti suvartojimo grafikus, prisiderinti prie jų, o mažesni vartotojai iš karto renkasi jiems paruoštą patogesnį planą“, – teigia UAB „Sky Energy“ generalinis direktorius Evaldas Pesliakas.

Neoficialiai nepriklausomi tiekėjai skaičiuoja, kad nuo sausio 1-osios elektrą iš nepriklausomų tiekėjų pirks apie 10–15 proc. tokią teisę įgavusių juridinių asmenų, todėl tikimasi, kad susidomėjimas laisvąja elektros rinka neslūgs ir kitų metų pirmąjį ketvirtį.