Ispanijai stengiantis pasiekti savo taršos mažinimo tikslus, naujasis įstatymas numato prievolę iki 2040 metų uždrausti anglies dvideginį išmetančius automobilius, o iki 2050-ųjų – išimti juos iš apyvartos.

„Planetai, mūsų ateičiai ir ateinančioms kartoms. Nuo šios dienos Ispanija turi klimato įstatymą – pamatą žaliai, tvariai, teisingai ir klestinčiai ateičiai visiems“, – per „Twitter“ po balsavimo paskelbė ispanų ministras pirmininkas Pedro Sanchezas.

Bendras iniciatyvos tikslas – imtis priemonių, kurios leis Ispanijai įgyvendinti Europos Sąjungos tikslą iki 2050 metų pasiekti neutralumą anglies dioksido išmetimo atžvilgiu.

Be to, užsibrėžta iki šio dešimtmečio pabaigos sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį mažiausiai 23 proc., palyginti su 1990 metais fiksuotu lygiu.

ES buvo įsipareigojusi iki 2030 metų 40 proc. sumažinti išmetamų teršalų kiekį, palyginti su 1990-aisiais, tačiau lapkritį valstybės narės sutiko padidinti šį rodiklį iki 55 procentų.

Ispanijoje priimtu įstatymu taip pat apribojami visi nauji anglies, naftos ir dujų gavybos projektai bei reikalaujama, kad iki 2030 metų atsinaujinančių šaltinių energija sudarytų 42 proc. viso Ispanijos suvartojamos energijos kiekio ir mažiausiai 74 proc. visos gaminamos elektros apimties.

Teisės akte taip pat numatyta, kad per dvejus metus visi miestai, turintys daugiau nei 50 tūkst. gyventojų, turi steigti mažos taršos zonas, kokias dabar turi Madridas bei Barselona.

Vis dėlto neseniai teismai panaikino draudimą įvažiuoti dauguma benzininių ir dyzelinių automobilių į Ispanijos sostinės centrą.

Ispanijos energetikos ir aplinkos ministrė Teresa Ribera savo „Twitter“ žinutėje pavadino naują teisės aktą „gyvybiškai svarbiu įstatymu, kuriuo ateityje turime remtis“.

Tačiau ketvirtadienį paskelbtame interviu dienraščiui „El Pais“ ji pripažino, kad Ispanijos įstatymų bazė yra atsilikusi ir kad šis teisės aktas „turėjo būti priimtas dar prieš 10 metų“.

Tuo metu aplinkosaugos grupė „Greenpeace“ pareiškė, jog priimtas teisės aktas nėra pakankamai ambicingas ir kad juo užsibrėžiamų uždavinių „nepakanka norint įvykdyti [2015 metų] Paryžiaus klimato susitarimą“. Šio pakto signatarės įsipareigojo imtis veiksmų, kad pasaulio klimatas atšiltų ne daugiau kaip 1,5 Celsijaus laipsnio, palyginus su laikais iki pramonės revoliucijos.

„Šis tekstas yra atspirties taškas, kurį reikės sustiprinti, norint sėkmingai kovoti su klimato kaita Europos šalyje, kuri yra viena iš labiausiai pažeidžiamų jos rimtų padarinių“, – nurodė organizacija.

„Tik išplėsdama išmetamų teršalų kiekio mažinimo tikslus Ispanija sugebės ryžtingai kovoti su klimato krize“, – pridūrė „Greenpeace“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)