Staiga išaugus naftos tiekimui iš OPEC (Naftą eksportuojančių šalių organizacijos) narių ir JAV, rinka tapo perpildyta, o paklausa sumažėjo, ir, nepaisant krizės Irake ir Rusijoje, Atlanto regione susidarė naftos perteklius, tad naftos kainos nukrito ir pasiekė prieš devynis mėnesius fiksuotą lygį.

Tarptautinė energijos agentūra (IEA) dėl praktiškai recesijos lygį pasiekusios padėties Europoje bei nuolat silpnėjančios pasaulio ekonomikos, sumažino šių metų pasaulinio vartojimo augimo prognozę iki vos 1 mln. barelių per dieną.

Savo ruožtu, tiekimas išaugo ir numatytą normą viršija 300000 barelių per dieną, todėl žaliavinės „Brent“ naftos kaina nukrito iki 104 dolerių (apytikriai 269 Lt) už barelį ir pasiekė žemiausią lygį šiais metais.

Dėl staigių rinkos pusiausvyros pokyčių, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (EBPO) (angl. Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD) priklausančios turtingosios valstybės naftos atsargas papildė greičiausiu tempu per aštuonerius metus, tokiu būdu užsitikrinusios sau papildomą apsaugą nuo galimų tiekimo iš Rusijos ir Irako netikėtumų.

Tarptautinės energijos agentūros duomenimis, EBPO atsargos antrąjį ketvirtį išaugo 88 mln. barelių, tai didžiausias rodiklis nuo 2006 m.

Atsargos vis dar nepasiekė penkerių metų vidurkio lygio, bet jos jau nebėra tokios pavojingai mažos, kai praėjusią žiemą.

IEA periodinėje mėnesio ataskaitoje pranešama, kad naftos rinka atrodo stebėtinai rami augančios geopolitinės krizės akivaizdoje. Kol kas išaugęs tiekimas kompensuoja tiekimo nesklandumus iš krizių apimtų zonų.

Libijos gavybos apimtis, nepaisant tebesitęsiančio karo dėl šalies naftos turtų kontrolės, liepos mėnesį palyginus su birželio mėn. išaugo dvigubai ir pasiekė 430000 barelių per dieną.

Saudo Arabija naftos gavybą padidino iki daugiau nei 10 mln. barelių per dieną, tai didžiausias rodiklis nuo praeito rugsėjo.

Minėtu laikotarpiu naftos paklausa Europoje ir Jungtinėse Valstijose sumažėjo 440000 barelių per dieną. Tai parodo, kaip nedaug dar atsigavo pasaulinė ekonomika. Šis rodiklis prilygsta Olandijos ekonominės politikos tyrimų biuro CPB paskelbtam rodikliui, kai pernai gegužę pasaulio prekybos mastas netikėtai nukrito.

Taip pat didelis netikėtumas buvo staigiai sumažėjusi naftos produktų paklausa Vokietijoje – per metus ji nukrito 3,9 proc. Panaši situacija Italijoje ir Japonijoje.

Dėl tiekimo perviršio pasaulio ekonomika yra mažiau pažeidžiama ir labiau apsaugota nuo šoko, jei krizė Rusijoje gilėtų.

Vakarai jau pritaikė lėšų įšaldymo sankcijas didžiausiai Rusijos naftos gavybos bendrovei „Rosneft“. O jei Kremlius pradės atvirą invaziją į Rytų Ukrainą, „Rosneft“ produkcijai bus pritaikytos panašios sankcijos kaip Iranui.

Kainoms krentant, didėja spaudimas Rusijai, nes norint pasiekti biudžeto pusiausvyrą, jai reikia, kad naftos kainos siektų 110 dolerių (apytikriai 284 Lt) už barelį.

Nors Rusija turi rezervinį fondą, padedantį jai apsisaugoti nuo netikėto lėšų stygiaus, jis gali būti gana greitai išeikvotas, jei naftos kainos nukris iki 80 dolerių (apytikriai 207 Lt.) už barelį, o Rusija įžengs į gilią recesiją. Didžiąją dalį pajamų Rusija gauna iš naftos, o ne iš dujų.

Krizė Irake vis dar kelia didelę riziką naftos eksportui, tačiau situacija gali bet kurią akimirką pasikeisti. Didžioji dalis Irako naftos išgaunama šiitų kontroliuojamose teritorijose pietinėje šalies dalyje.

Labiausiai pasaulines kainas varžo JAV skalūninių dujų gavybos pramonė. Skalūninės dujos JAV gavybos apimtį šiais metais padidino dar 1,2 mln. barelių per dieną, ir ji pasiekė 11,5 mln. barelių visumą. Tai dar labiau sustiprino Amerikos kaip didžiausios pasaulio gamintojos pozicijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (550)