Vidutinė elektros energijos kaina Lietuvos kainų zonoje pirmadienį nusistovėjo ties 36,09 Eur/MWh riba, kai kuriomis valandomis ji siekia ir beveik 50 Eur/MWh.

Kainų biržoje kilimą lėmė kelios priežastys. Pirmoji – vykstant planiniams Suomijos atominės elektrinės Olkiluoto 2 bloko remonto darbams bei smukus vėjų generacijai (šiuo metu Skandinavijoje pasitelkus vėją yra pagamina apie 2Gwh/h, kai vidutinė gamyba siekia apie 4 GWh/h) sumažėjo elektros energijos pasiūla iš Skandinavijos šalių.

Antroji priežastis – Latvijoje sustabdyti ir pradėti remontuoti abu Rygos termofikacinės elektrinės blokai, kurie, planuojama, vėl bus įjungti gegužės 27 d.

Be to, prie kainos kilimo prisidėjo ir mažėjantis Latvijos upe Dauguva pratekantis vandens kiekis, tiesiogiai veikiantis net tris Latvijos hidroelektrines. Taip pat neveikia ir vienas iš Kaliningrado termofikacinės elektrinės blokų.

„Lietuvos energijos gamybos“ valdomo kombinuoto ciklo bloko reikšmė šiltuoju metų laiku ypač sustiprėja.

Vykstant kitų elektrinių ir jungčių remontams ir dėl to kylant elektros energijos kainoms, blokas įjungiamas, kad padėtų užtikrinti patikimą elektros energijos tiekimą bei prisidėtų stabilizuojant jos kainas biržoje. 2016 m. gegužę blokas buvo įjungtas tris kartus, o per visą laikotarpį nuo gegužės iki rugsėjo – net 32.

Suplanuota, kad pirmadienį kombinuoto ciklo blokas veiks iki pirmos valandos nakties vidutine 368 MW galia.

Paskutinį sykį kombinuoto ciklo blokas veikė šių metų gegužės 10 d., kuomet elektros energijos kainos šoktelėjo dėl šaltų pavasario orų bei planinių elektrinių remontų aplinkinėse šalyse.