Projektui pasiteisinus kitąmet žadama spręsti, ar išmaniuosius skaitiklius diegti visoje šalyje.

Per šią savaitę prie skaitiklių žadama sumontuoti paskutinius 100 išmaniųjų valdiklių ir nuo liepos prasidės projekto stebėsena Vilniuje, Alytuje, Šilutėje, Trakuose, Varėnoje ir Vilniaus rajone.

Gyventojams, naudojantiems išmanųjį skaitiklį, bus taikomas naujas 4 laiko zonų tarifų planas, kuris leis žmogui koreguoti elektros vartojimą, atsižvelgiant į kintančią elektros kainą per parą.

Elektros tiekėjui naujovė leis realiu laiku stebėti elektros vartojimą ir matyti, kada, pavyzdžiui, nutrūksta srovės tiekimas. Sistema pati siųs duomenis elektros tinklais iki artimiausios pastotės, o iš šios bevieliu tinklu keliaus į centrinę duomenų bazę.

„Skaitiklis perduos einamuosius duomenis į organizaciją kas 15 minučių, galėsime klientui pateikti realią sąskaitą – kiek jis mums skolingas ir jam reikės susimokėti. Žiūrint iš ekonominės pusės, klientas turės daug daugiau galimybių taupyti, matydamas realius duomenis pavalandžiui, jis matys, kuriuo laiku suvartoja daugiausia ir koreguoti savo elgseną pagal jam patogiausią laiką“, – pasakojo ESO paslaugų tarnybos direktorė Dalia Andrulionienė.