Pagal prieš metus su savivaldybe pasirašytą sutartį, „Gemmo“ per du metus turėtų modernizuotų gatvių apšvietimo tinklus: būtų sumontuoti modernūs LED šviestuvai, įdiegtos nuotolinės gatvių apšvietimo valdymo sistemos. Tai leistų elektros energijos suvartojimą sumažinti daugiau nei 70% – nuo dabartinių 25 mln. iki 6 mln. kilovatvalandžių.

„VšĮ „Investuok Lietuvoje“ atstovai, būdami atsakingi už Projekto galimybių studijos rengimo koordinavimą ir būdami ekspertais privataus investuotojo atrankos konkurso komisijoje, turėjo galimybę įvertinti Projekto įgyvendinimo privalumus ir naudą. Vilniaus mieste esančių 44 tūkst. šviestuvų nusidėvėjimas viršija 89,5 proc., o daugumos jų eksploatacijos laikas baigsis po metų, todėl yra būtina kuo skubiau modernizuoti gatvių apšvietimo sistemą“, - pranešime cituojamas VšĮ „Investuok Lietuvoje” Projektų valdymo departamento direktorius Tadas Jagminas.

„Gemmo“ vykdantysis direktoriaus Aldo Bevilacqua pabrėžia, kad įgyvendinant VGAT modernizavimo projektą Vilniaus miesto savivaldybės biudžetas nepatirs didesnių su reikalingomis investicijomis susijusių išlaidų. Visų pirma, kompanija investuoja savo lėšas, kurios sudaro beveik 26 mln. Eur. Visų antra, savo resursais ji jau pritraukė tarptautinius finansuotojus. Šiuo metu yra gautas preliminarus pasiūlymas iš Europos Energijos Efektyvumo Fondo, įsteigto Europos komisijos ir valdomo Deutche Bank, su jais toliau derinamos techninės detalės.

„Tarptautinės bendruomenės vertinimu, projektas galėtų būti puikus pavyzdys, jog Vilnius – progresyvus miestas energijos vartojimo efektyvumo ir viešųjų paslaugų teikimo kokybės gerinimo srityse. Be to, tai būtų ir stiprus įrodymas, kad Lietuvoje viešojo ir privataus sektorių partnerystė puikiai veikia, todėl būsimiems užsienio investuotojams nekiltų įtarimų dėl šalies politinės ar teisinės rizikos“, - sako A. Bevilacqua.

T. Jagminas pritaria „Gemmo“ vadovui. Pasak jo, šis projektas yra geras VPSP pavyzdys, kuris sulaukė susidomėjimo tarp užsienio investuotojų. Visi penki projekte norą dalyvauti pareiškę dalyviai buvo užsienio kompanijos arba su jomis sudaryti konsorciumai. Sėkmingas projekto įgyvendinimas būtų aiškus signalas tiek Lietuvos, tiek ir užsienio privatiems investuotojams, kad VPSP projektai Lietuvoje yra palaikomi bei turi perspektyvų būti įgyvendinami ateityje. Be to, įgyvendinus Vilniaus miesto gatvių apšvietimo projektą, pasinaudodami gerąja praktiką, VPSP pagrindu gatvių apšvietimą galėtų modernizuoti ir kiti Lietuvos miestai.

„Gemmo“ nuo modernizavimo darbų pradžios 18 metų eksploatuotų ir prižiūrėtų Vilniaus miesto gatvių apšvietimo tinklus. Kompanija projektą vykdytų be vietinių partnerių, esamos Vilniaus gatvių apšvietimo tinklų priežiūros bendrovės darbuotojai ir papildomi samdomi specialistai atliktų techninius darbus, taip pat jie būtų apmokyti dirbti su naująja nuotolinės priežiūros valdymo sistema.

„Gemmo“ yra tarptautinis infrastruktūros kūrimo ir priežiūros paslaugų operatorius, kurio veikla apima ligoninių, oro uostų, gatvių apšvietimo, karinių bazių efektyvų valdymą. Kompanija yra vienas didžiausių Europos gatvių apšvietimo tinklų operatorių, valdanti daugiau nei 450 000 apšvietimo taškų 110 savivaldybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)