Nuo kovo 30 dienos sostinės šilumos ūkį valdo savivaldybės įmonė „Vilniaus šilumos tinklai“ (VŠT). Prieš tai 15 metų jis buvo nuomojamas „Vilniaus energijai“.

Balandžio 6 dienos posėdyje Kainų komisija spręs dėl VŠT šilumos bazinės kainos dedamųjų nustatymo.

VŠT kaina

Šiuo metu paviešintame pažymos projekte nurodoma, kad pati VŠT yra apskaičiavusi 5,23 centų už kilovatvalandę (ct/kWh) projekcinę kainą.

Ji susideda iš pastoviosios dedamosios 1,67 ct/kWh ir kintamosios dedamosios 3,56 ct/kWh.

Su 9 proc. pridėtinės vertės mokesčiu (PVM) kaina būtų 5,70 ct/kWh.

Kainų komisijos kaina

Tačiau Kainų komisijos nuomone, kaina turėtų būti mažesnė – 4,63 ct/kWh.

Ji susideda iš pastoviosios dedamosios 1,07 ct/kWh ir kintamosios dedamosios 3,56 ct/kWh.

Su 9 proc. PVM kaina sudarytų 5,05 ct/kWh.

„Vilniaus energijos“ kaina

Iki šiol galiojusi „Vilniaus energijai“ nustatyta kaina buvo 4,28 ct/kWh.

Ji susideda iš pastoviosios dedamosios 1,10 ct/kWh, kintamosios dedamosios 3,52 ct/kWh ir papildomos dedamosios -0,34 ct/kWh.

Papildoma dedamoji arba nuolaida vartotojams buvo skirta nustačius 2012–2014 metais įmonės gautą 24 mln. eurų viršpelnį. Taip siekta jį grąžinti vartotojams.

Be nuolaidos „Vilniaus energijos“ kaina yra beveik tokia pati, kaip šiuo metu Kainų komisijos apskaičiuota VŠT, atitinkamai 4,62 ct/kWh ir 4,63 ct/kWh.

Su 9 proc. PVM „Vilniaus energijos“ kaina sudaro 4,67 ct/kWh.

Skirtumai ir scenarijai

Jei bus patvirtinta Kainų komisijos apskaičiuota kaina, lyginant su „Vilniaus energijos“ tarifu, šiluma vilniečiams brangs 0,38 ct/kWh arba 8,2 proc.

Tačiau valdantieji yra numatę, kad kito šildymo sezono metu nebeliks šiuo metu galiojančio lengvatinio PVM tarifo šildymui. Jei lengvata nebus pratęsta, tada šiluma pabrangs dar labiau.

Jei būtų panaikinta PVM lengvata šildymui ir vietoje 9 proc. būtų taikomas 21 proc. tarifas, šilumos kaina vilniečiams padidėtų 0,93 ct/kWh arba beveik 20 proc.

Galimas ir toks variantas, kad bus patvirtinta VŠT prašoma šilumos kaina ir jai dar būtų taikomas 21 proc. šilumos tarifas. Tada šiluma kainuotų 6,33 ct/kWh.

Galima pastebėti, kad Kainų komisijos pažymos projekte tiek VŠT, tiek Kainų komisijos apskaičiuota kintamoji dedamoji yra vienoda (3,56 ct/kWh).

Skiriasi tik pastoviosios dedamosios vertinimai: VŠT nori 1,67 ct/kWh, o Kainų komisija – 1,07 ct/kWh. Taip atsiranda 0,6 ct skirtumas.

Šis nesutarimas pažymoje aprašomas taip: „Pagal pateikus duomenis matyti, kad bendrovė projekte suplanavo 117 042,1 tūkst. eurų būtinųjų pajamų, kai skyrius apskaičiavo 104 111,9 tūkst. eurų, t. y. 11,0 proc. mažiau, nei suplanavo bendrovė.

Kintamosios sąnaudos didėja 2 proc. dėl bendrovės neteisingo gamtinių dujų kiekio, išreikšto energijos vienetais (MWh), apskaičiavimo, o pastoviosios sąnaudos mažėja 36,3 proc., daugiausia dėl mažesnių nusidėvėjimo, personalo sąnaudų, einamojo remonto ir aptarnavimo sąnaudų“.

DELFI primena, kad praėjusią savaitę Vilniaus miesto savivaldybėje surengtos spaudos konferencijos metu valdantieji žadėjo, kad artėjantis šilumos kainų padidėjimas yra trumpalaikis, o vėliau jos mažės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)