„Darbai Rusijos atkarpoje vyksta pagal grafiką. Praėjusią savaitę dujotiekio, skirto dujoms iš Rusijos priimti, tiesimas oficialiai pradėtas Kinijoje, o pirmosios jungties suvirinimo ceremonija planuojama birželio mėn. pabaigoje“, - teigiama „Gazprom“ pranešime spaudai.

Susitikimo dalyviai detaliai aptarė derybų eigą dėl dujų tiekimo į Kiniją Vakarų maršrutu ir tolimesnių veiksmų grafiką ruošiantis sutarties pasirašymui.

A. Milleris informavo, kad derybose dėl dujų tikimo Vakarų maršrutu judama pirmyn gerais tempais. Jo teigimu, svarbus etapas – pagrindinių sąlygų dėl maršruto Vakarų kryptimi pasirašymas, o tikslių sienos kirtimo koordinačių užfiksavimas galutinai ir vienareikšmiškai apibrėžė tiekimo koridorių tiek pirmiesiems 30 mlrd. kubinių metrų dujų iš Vakarų Sibiro, tiek ir tolimesniam gamtinių dujų tiekimui.

2014 m. gegužės mėn. rusų gamtinių dujų milžinė „Gazprom“ ir Kinijos įmonė CNPC pasirašė sutartį, kurioje numatomas dujų iš Rusijos eksportas į Kiniją dujotiekiu „Sila Sibiri“ iš Čajandinsko ir Kovyktinsko telkinių kasmet po 38 mlrd. kubinių metrų. Dujas planuojama pradėti tiekti 2018-2020 m. Iš pradžių planuota, kad bendra sutarties suma turėtų siekti 400 mlrd. JAV dolerių (365,5 mlrd. eurų).

2015 m. dėl rublio vertės smukimo ir pingančios naftos šio dujotiekio ateitis kėlė abejonių, o bendra sutarties dėl dujų tiekimo dujotiekiu „Sila Sibiri“ suma smuktelėjo daugiau nei 30 proc. iki 80 mlrd. JAV dolerių (73,1 mlrd. eurų).

Vakarų maršrutas numato dujų tiekimą į Kiniją iš Vakarų Sibiro regione esančių telkinių po 30 mlrd. kubinių metrų per metus. 2015 m. gegužės 8 d. „Gazprom“ ir CNPC pasirašė susitarimą dėl pagrindinių tiekimo dujotiekiu sąlygų iš Rusijos į Kiniją Vakarų maršrutu.

Dujotiekio tiesimo darbai Rusijoje pradėti šių metų balandžio 1 d. Apie tai pranešė „Gazprom“ rytinės krypties projektų koordinavimo valdybos vadovas Viktoras Timošilovas. „Nėra jokių atidėliojimų“, - patikino jis, atsakydamas į klausimą dėl tiesimo darbų pradžios ir pridūrė, kad darbai jau pradėti.

Naujienų agentūra „Reuters“ skelbė, kad Rusijos valdžia gali atidėti dujotiekio tiesimą, pasitelkusi kurį Rusija ketino išeiti į naujas Azijoje esančias energetikos rinkas. Remiantis šios naujienų agentūros šaltinių pateikiama informacija, Rusija gali laikinai sustabdyti dujotiekio „Sila Sibiri“ tiesimą, kol bus užbaigtas kitas mažiau ambicingas projektas „Altaj“, pagal kurį vykdomas dujų tiekimas į Kiniją iš dviejų jau egzistuojančių ir naudojamų telkinių tūkstantį kilometrų nuo „Sila Sibiri“ į Vakarus nutolusiu dujotiekiu.

Kovo 29 d. taip pat paaiškėjo, kad rusų verslininkui Genadijui Timčenkai priklausanti įmonė „Strojtransgaz“ gavo pirmąjį valstybinį užsakymą tiesti linijinę „Sila Sibiri“ dalį. Ši įmonė ties pirmąją 208 kilometrų ilgio dujotiekio atkarpą Čajanda-Lenskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (501)