Pagal iki šiol suderintą schemą, už SGD terminalo veiklai būtiną minimalų SGD tiekimą atsakingai antrinei grupės bendrovei „Ignitis“ 2016–2020 metais buvo kompensuota apie 129 mln. eurų sąnaudų, pranešė grupė.

„Remiantis susiklosčiusia rinkos praktika, Bendrajam Teismui atšaukus suderintą paskirtojo tiekėjo schemą potencialiai bus pradėtas nuodugnus tyrimas (angl. in-depth investigation), kuris gali užtrukti ir iki kelerių metų. Jis turėtų būti susijęs tik su dalimi „Ignitis“ kompensuojamų sąnaudų“, – sakoma pranešime.

Pasak grupės, Komisijai pašalinus abejones dėl Bendrojo Teismo nurodytų klausimų ir užbaigus tyrimą, schema turėtų būti suderinta iš naujo.

„Bendrovė (....) bendradarbiaus su Energetikos ministerija ir Europos Komisija, kad Bendrojo Teismo iškelti klausimai būtų kaip įmanoma greičiau atsakyti ir valstybės pagalbos schema būtų suderinta pakartotinai“, – nurodo grupė.

Ignitis grupės“ teigimu, sprendimas atšaukti EK suderinimą buvo priimtas atsižvelgiant į faktą, kad derinant paskirtojo tiekėjo schemą buvo nustatyti procedūriniai pažeidimai, susiję valstybės pagalbos derinimu.

Pasak grupės, Bendrojo Teismo požiūriu, EK daugeliu aspektų tinkamai įvertino pagalbos schemą ir pripažino jos suderinamumą su valstybės pagalbos taisyklėmis.

„Bendrasis Teismas laikėsi pozicijos, kad EK turėjo plačiau analizuoti valstybės pagalbos schemos dalį, susijusią su „Ignitis“ kompensuojamomis sąnaudomis. Šiuo atveju teismas nurodė, kad EK turėtų analizuoti šį klausimą išsamiau“, – teigia grupė.

Remiantis su EK suderinta schema, SGD terminalo veiklai palaikyti būtinas SGD kiekis sudaro keturis standartinius SGD krovinius per metus, o skirtumas tarp šių krovinių ir vidutinės gamtinių dujų importo kainos kompensuojamas per vadinamąją SGD terminalo saugumo dedamąją.

Šias SGD „Ignitis“ perka iš Norvegijos koncerno „Equinor“.

Energetikos ministerija trečiadienį teigė, kad tikisi pakartotinio EK sprendimo.

ESBT paskelbė verdiktą dėl EK 2018 metų spalio 31 dienos sprendimo, kuriuo buvo patvirtinta 2016– 2018 metais taikyta valstybės pagalbos SGD terminalui schema, ir nauja pakeista schema, taikoma 2019–2024 metais.

ESBT teigia, kad EK privalėjo turėti pagrįstų abejonių dėl 2015 metais pakeistos ir nuo 2016 metų įsigaliojusios tvarkos, kai terminalo išlaikymo milijoninės vertės kaštai buvo paskirstyti tarp šilumos gamintojų ir kitų didžiųjų dujų vartotojų, pavyzdžiui Jonavos trąšų gamintojos „Achemos“, Lietuvos elektrinės ir kitų.

„Achemos grupė“ trečiadienį pranešė, kad teismas iš dalies patenkino „Achemos“ ir prekybos dujomis įmonės „Achema Gas Trade“ skundą.

Apie 10 proc. terminalo operatorės „Klaipėdos nafta“ akcijų turinti „Achema“ teismams skundė beveik visus su SGD terminalo išlaikymu susijusius sprendimus.

redakcija@bns.lt, +370 5 205 85 19, Verslo naujienų skyrius

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)