„Nefiksuoto termino planų kainas klientams iki šiol įprastai perskaičiuodavome kas pusmetį. Skaičiuodami kitų metų kainas, pamatėme, kad nuo sausio 1 d. vienos kilovatvalandės kaina gali pasiekti 65 ct/kWh, ir bus gerokai aukštesnė negu kitų bendrovės elektros tiekimo planų kainos.

Siekiant sudaryti vartotojams galimybę įsigyti elektros energiją geriausiomis sąlygomis iš šiuo metų siūlomų bendrovės planų, nusprendėme naikinti nefiksuoto termino planus ir vietoj jų pasiūlyti pigiausią šiuo metu turimą mūsų planą, kurio kaina yra apie 44 ct/kWh ir kuriuo įsipareigojame klientams tiekimo paslaugos kainos nekeisti trejus metus.

Dar kartą atsiprašome, kad pakankamai detaliai nepaaiškinome, kodėl siūlome šį pokytį“, – rašoma bendrovės komentare.

Taip pat pabrėžiama, kad vartotojai yra laisvi pasirinkti ir kitus bendrovės siūlomus nepriklausomo tiekimo planus, tarp jų ir su birža susietą planą, kurio kaina keičiasi kas mėnesį.

„Visgi, visi klientai, kurie nori likti nefiksuoto termino planuose, gali tai padaryti. Kaip skelbėme vartotojams siųstuose pranešimuose, vartotojas turi teisę nesutikti su pokyčiais.

Svarbu suprasti, kad nesutikimas su sutarties pakeitimu nereiškia, kad kaina nesikeis. Iki šiol su pokyčiais nesutiko aštuoni klientai ir jiems liks galioti nefiksuoto termino sutartis, o tiekimo kaina keisis sutartyje nustatytomis sąlygomis apie tai atskirai informavus vartotojus“, – rašoma pranešime.

VERT: sąlygų keitimu nelaikoma, jei sutartyje buvo numatyta teisė periodiškai keisti kainą

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) pirmadienį komentavo, kad nepriklausomi elektros tiekėjai negali keisti sutarties vienašališkai, o klientas savo ruožtu turi teisę pakeitimams nepritarti. Reguliuotojo teigimu, šia teise pasinaudojus, ankstesnės sutarties sąlygos turėtų galioti toliau.

„Sutarties sąlygos negali būti keičiamos vienašališkai, todėl teisės aktuose numatyta, kad vartotojai apie tiekėjo ketinimą pakeisti sutarties sąlygas turi būti informuojami raštu ar elektroninių ryšių priemonėmis. Teikiant informaciją apie šį ketinimą, turi būti pranešama apie vartotojų teisę nepritarti sutarties sąlygų pakeitimui ir (ar) nutraukti sutartį“, – Eltai perduotame komentare teigė VERT.

„Vartotojui pasinaudojus savo teise nepritarti sutarties sąlygų pakeitimui, liktų galioti pasirašytos sutarties sąlygos be tiekėjo siūlomų pakeitimų“, – konstatuojama jame.

Pasak Lietuvos elektros rinkos reguliuotojo, buitinių vartotojų ir nepriklausomų tiekėjų santykiai pagrįsti jų sudaromomis elektros energijos pirkimo–pardavimo ir persiuntimo paslaugos teikimo sutartimis. Jose privaloma nurodyti elektros tiekimo kainos dydį ir fiksavimo laikotarpį, taip pat – kaip kaina bus apskaičiuojama jos fiksavimo laikotarpiui pasibaigus, teigia VERT.

VERT atkreipė dėmesį į tai, kad sutarties sąlygų keitimu nelaikomi atvejai, kuomet kaina keičiama, jei sutartyje numatyta tiekėjo teisė tam tikru periodiškumu jos dydį keisti.

„Atitinkamai vartotojui neatsisakius sutarties arba nepasirinkus kito tiekėjo siūlomo plano pasikeitusi kaina įsigalios automatiškai“, – komentuoja reguliuotojas.

ELTA primena, kad penktadienį žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad „Ignitis“ nefiksuotos kainos elektros tiekimo planus – planus su nefiksuota tiekimo paslaugos kaina – keičia fiksuotais 36 mėn. trukmės planais. Bendrovė tokius planus pasirinkusiems klientams numatė pasirinkimus: su naujomis sąlygomis sutikti dabar ir gauti vienkartinę 30 eurų nuolaidą, pereiti automatiškai nuo kitų metų arba nutraukti sutartį su tiekėju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)