Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius pasirašė įsakymą, kuriuo konkursą laimėjusį 39-erių D.Janulevičių paskyrė į šį postą nuo kovo 5 dienos, BNS pranešė energetikos ministro patarėja Daiva Rimašauskaitė.

Konkurse dalyvavo iš viso 4 kandidatai.

BNS žiniomis, paraišką konkursui pateikė verslininkas Valdas Tekorius, anksčiau ėjęs vadovaujančias pareigas "Čili Holdings", vadovavę "Pieno žvaigždėms", "Kalnapilio-Tauro" grupei, "FL Technics", be to, jame dalyvavo IAE Eksploatacijos nutraukimo tarnybos projekto vadovas, Statybos priežiūros skyriaus viršininkas Erlandas Galaguzas ir IAE Patikros ir kalibravimo laboratorijos viršininkas Jurijus Katvickis.

D.Janulevičius, kuris buvo ir "Hermis Capital" partneris, įmonei vadovavo nuo 2004 metų. Daugelį investicijų pastaraisiais metais pardavusios bendrovės akcininkai išsiskirstė savais keliais.

"Hermis Capital" prieš kelerius metus atsisakė didžiosios dalies verslų - pardavė žemės ūkio investicijų bendrovės "Agrowill Group", šaldytuvų gamintojos "Snaigė", Norvegijos elektronikos bendrovės "Kitron" akcijas, perleido įmonės "Diena Media News" kontrolę. Be to, 2010 metų gruodį antrai pagal dydį Lenkijos naftos perdirbimo bendrovei "Lotos" ji pardavė vienos didžiausių Lietuvoje naftos gavybos ir žvalgybos įmonių grupės "Geonafta" akcijas.

"Hermis Capital" buvo investavusi į jau bankrutavusį "Vilniaus vingį", "Rokiškio sūrį", keleivių pervežimo įmonę "Kautra", "Kauno popierių".

Pastaroji investicija nebuvo sėkminga - D.Janulevičius teismuose iki šiol ginčijasi su DNB banko antrine bendrove "DNB lizingu", kuris iš D.Janulevičiaus ir kito buvusio "Hermis Capital" akcininko Tito Sereikos siekia prisiteisti 3,47 mln. litų skolą. Teismo sprendimu yra areštuotas 2,775 mln. litų vertės T.Sereikos ir 925 tūkst. litų vertės D.Janulevičiaus turtas.

T.Sereika ir D.Janulevičius kaltina "DNB lizingą", kad jis verslininkams nuomotą turtą, kurio rinkos vertė yra 10,169 mln. litų, bendrovei "Kauno popierius" pardavė už 5,6 mln. litų. Verslininkai teismui yra nurodę, kad jeigu lizingo objektas būtų parduotas realia rinkos kaina, jų civilinės atsakomybės klausimas net nekiltų.

2011 metais prokurorai nurodė policijai domėtis "Hermis Capital" veiksmais, išmokant laisvas jos valdytos bankrutuojančios bendrovės "Unikalios investicijos" (buvęs "Vilniaus vingis") lėšas akcininkams. Kuo baigėsi tyrimas, neskelbta.

2009 metų pabaigoje gamybinės veiklos jau nebevykdantis ir skolų neturintis "Vilniaus vingis" pagrindiniam akcininkui "Hermis Capital " buvo paskolinęs 38,6 mln. litų. Tačiau 2010 metų gegužę sprendimas dėl "Vilniaus vingio" likvidavimo ir lėšų investuotojams išmokėjimo buvo atšauktas ir pasirinktas alternatyvus kelias – sumažinti įstatinį kapitalą ir išmokėti akcininkams 34,4 mln. litų.

2011 metų spalį iš "Hermis Capital" akcininkų pasitraukus didmeninės prekybos ir logistikos įmonei "Sanitex", vieninteliu bendrovės akcininku tapo verslininkas Nerijus Dagilis.

2010 metais "Hermis Capital" patyrė 50,252 mln. litų nuostolių, o 2009 metais įmonė buvo uždirbusi 10,739 mln. litų grynojo pelno.

Iki šių metų vasario IAE vadovavo Žilvinas Jurkšus, kuris neteko energetikos ministro pasitikėjimo ir vasario 5 dieną buvo atleistas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)