Per visą eksploatavimo nutraukimo laikotarpį nuo 2010 m. IAE išmontavo virš 50 tūkst. tonų (50 262) įrangos ir susijusių konstrukcijų. Tai sudaro 32 proc. nuo viso įrangos kiekio, kurį planuojama išmontuoti per visą eksploatavimo nutraukimo laikotarpį, praneša IAE.

2018 m. duomenimis, iš viso IAE yra 156 549 tonos išmontuotinos įrangos.

Nutraukus IAE eksploatavimą, išmontavimo darbų apimtys kasmet intensyvėja. Šiuo metu vyksta intensyvūs darbai 2-ojo bloko turbinų salėje ir D2 bloke (deaeratorių patalpoje), kur jau išmontuota atitinkamai apie 83 proc. ir 18 proc. įrangos ir susijusių konstrukcijų.

Didžioji dalis išmontuotos įrangos, praėjusi užterštumo radionuklidais patikrinimą, parduodama aukcionuose kaip metalo laužas. Likusi dalis išmontuotos įrangos laikinai saugoma įmonės teritorijoje iki pervežimo galutiniam dėjimui į atliekynus.

2018 m. IAE surengė 69 aukcionus įmonei nereikalingam turtui parduoti, kurių metu uždirbo beveik 1,9 mln. eurų pajamų. Iš jų beveik 1 mln. eurų (930 599 05 eurų) buvo gautas pardavus išmontuotą įrangą.

Išmontavimo ir dezaktyvavimo darbai atliekami pagal nustatytą darbų grafiką IAE personalo jėgomis. Darbai finansuojami Tarptautinio Ignalinos eksploatavimo nutraukimo rėmimo fondo ir Ignalinos programos lėšomis.

ELTA primena, kad iš viso Ignalinos AE uždarymas kainuos 3,4 milijardo eurų, neskaičiuojant išlaidų, susijusių su nuolatiniu radioaktyviųjų medžiagų saugojimu. Didžioji dalis darbų bus baigti apie 2030 metus, visi – 2038 metais.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)