"Energetikos ministras yra ne kartą sakęs, kad jau ir šiandien pagal galiojančius įstatymus kontroliuojančios institucijos tikrai turi visas priemones veikti monopolines institucijas", - antradienį interviu Žinių radijui sakė Seimo pirmininkė.

"Tikrai nežinau, ar Energetikos ministerijos ministerija derino su Prezidentūra savo ruošiamus projektus, ar kokios kitos priežastys nulėmė, kad prezidentė jau dabar - iki Seimo sesijos pradžios - pateikė Šilumos ūkio įstatymo pataisas, kurios, beje, tik antradienį vėlai vakare buvo registruotos Seime, taigi šiandien neturėčiau galimybės pasakyti, kokios tai konkrečios pataisos", - pridūrė I.Degutienė.

Seimo pirmininkė stebėjosi, kodėl Kainų komisija iki šiol nesiėmė priemonių prieš monopolijas.

"Kyla pagrįstas klausimas, ar tai vėl yra tarpinstitucinis nesusikalbėjimas, kaip ne kartą būna pas mus, ar kokie kiti dalykai. Bet, matyt, to (teisinio reguliavimo - BNS) yra per mažai, ir dėl to prezidentė pasiūlė Šilumos ūkio įstatymo pataisas, nes Kainų ir energetikos kontrolės komisija, matyt, mano, kad nepakanka, o Energetikos ministerija mano, kad pakanka. Šiuo atveju kuo greičiau įspręsime šitą problemą - jeigu trūksta aiškumo vykdant įstatymą ir jį reikia dar patikslinti - tai tikrai tas bus padaryta ir reikia kuo greičiau šitą problemą išspręsti", - kalbėjo I.Degutienė.

Jos žiniomis, Energetikos ministerija jau baigia ruošti šilumos ūkio pertvarkos kryptis, kurios pavasario sesijoje turi būti pateiktos Seimui.

"Kiek žinau, tiek šilumos ūkio pertvarkos krypčių, tiek naujojo įstatymo tikslai ir yra tas esminis šilumos ūkio monopolijų panaikinimas. Taigi ir kainų už šildymą mažinimas, statant konkuruojančias biokuro katilines, ir veikiant kitais metodais - tikrai duotų rezultatą", - kalbėjo I.Degutienė.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį pateikė Šilumos ūkio įstatymo pataisas, kuriomis siūloma suvienodinti ir palengvinti prisijungimo prie šilumos perdavimo tinklų ir šilumos pardavimo sąlygas nepriklausomiems gamintojams ir taip užtikrinti konkurenciją. Siekiama, kad naudojimosi šilumos perdavimo tinklais reikalavimus ir šilumos pirkimo-pardavimo sutarčių sąlygas tvirtintų ne monopolijos, o Kainų komisija.

Kainų komisijos vadovė Diana Korsakaitė gyrė naują prezidentės iniciatyvą dėl šilumos ūkio, tuo tarpu buvęs Kainų komisijos vadovas, nepriklausomas energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas teigė, jog problemai spręsti pakaktų Vyriausybės sprendimų.

Prezidentės inicijuotos Šilumos ūkio įstatymo pataisos jau buvo priimtos pernai. Tuomet teigta, kad atskyrus šilumos gamybą nuo šilumos punktų priežiūros, atpigs šiluma vartotojams, tačiau, pavyzdžiui, Vilniuje taip neįvyko.

Pagal šias pataisas bendrovė "City Service" nuo liepos 1 dienos nebegalės būti didžiausios savo akcininkės įmonių grupės "Icor" sudėtyje. "Icor" yra netiesiogiai susijusi su šilumos tiekėja "Vilniaus energija", o "City Service" užsiima daugiabučių namų šilumos punktų priežiūra.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją